• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biblioteci

{gallery}arta_si_cultura/BibliotecaCentralaUniversitara/{/gallery}

1859 Înfiinţarea Bibliotecii Societăţii Muzeului Ardelean, prin donaţia contelui Kemény József, la care se adaugă ulterior cea a contelui Mikó Imre.

1872 Înfiinţarea Bibliotecii Universitare, odată cu crearea Universităţii din Cluj (fonduri iniţiale: colecţiile Academiei de Drept din Sibiu, ale Academiei de Medicină, unele donaţii particulare, alături de cele puse la dispoziţia Universităţii de către Biblioteca Muzeului Ardelean.

1909 Inaugurarea Bibliotecii în noul local şi fuziunea dintre Biblioteca Universităţii şi cea a Muzeului Ardelean.

1920 19 mai - Inaugurarea propriu-zisă a bibliotecii, odată cu cea a Universităţii, în prezenţa familiei regale şi a Guvernului Român, primind denumirea de "Biblioteca Universităţii Regele Ferdinand I" din Cluj. După 1920, fondurile bibliotecii s-au îmbogăţit prin donaţiile a peste 125 instituţii şi persoane particulare, dintre care amintim: Academia Română, Arhivele Statului, Casa Şcoalelor, Muzeul Limbii Române ş.a.

1922 Cea mai importantă şi valoroasă donaţie o reprezintă cea a cărturarului moldovean Gheorghe Sion, din anii 1922-1923, care nu atât prin numărul ei (cca. 4500 volume), cât prin valoarea colecţiilor sale de cărţi, reviste, manuscrise, stampe, picturi, fotografii, hărţi, monede şi medalii etc. - constituie fondul de aur al Colecţiilor speciale.

1934 Finalizarea construcţiei sediului actual.

1961 Creşterea fondului de cărţi şi perspectivele de viitor au făcut necesară construirea în 1961 a unui nou depozit de cărţi, modern utilat, cu o capacitate de 2 milioane volume. Depozitul nou are legătură directă cu sălile de lectură şi cu depozitul vechi.

1992 Demararea şi continuarea procesului de automatizare şi informatizare a tuturor activităţilor de bibliotecă. Un pas important în această direcţie l-a constituit înfiinţarea în anul 1992 a Laboratorului de informatică în cadrul B.C.U. Personalul specializat al Laboratorului a asigurat instalarea reţelei de calculatoare şi a staţiilor de lucru repartizate aproape în toate serviciile bibliotecii şi în majoritatea bibliotecilor filiale.

2000 Totalul publicaţiilor pe întreaga reţea de biblioteci-filiale şi unitatea centrală se ridică la aproximativ 3.000.000 de volume, din care 500.000 vol. periodice. Fondul de colecţii al B.C.U. presupune publicaţii şi materiale care să susţină performanţa academică a specializărilor prevăzute de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, adaptându-se în permanenţă cerinţelor învăţământului modern. Fondurile bibliotecii pot fi consultate în cele 55 săli de lectură cu o capacitate de peste 2100 locuri, atât în clădirea centrală, cât şi în bibliotecile filiale.

2001 A fost realizat primul buletin informativ al bibliotecii în format electronic: Bibliorev.

2002 Numărul total al publicaţiilor din întreaga reţea de biblioteci filiale şi din biblioteca centrală a ajuns la aproximativ 3.600.000 volume.

2004 - 2006 Achiziţionarea în consorţiu de biblioteci universitare a unor baze de date ştiinţifice.

Crearea de CD-ROM-uri cu baze bibliografice proprii.

2006 Schimbarea versiunii sistemului integrat de bibliotecă cu versiunea ALEPH v.16 (februarie) - cu interfaţa în limbile: română, engleză şi maghiară.

2007 - 2008Demararea unor lucrări de reamenajare a clădirii.

2008 Crearea BIBLIOTECII DIGITALE.

2010 Lansarea bibliotecii digitale prin interfata DSpace.

 

Contact:

Str. Clinicilor nr. 2
Telefon: 40-264-597092
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: http://www.bcucluj.ro

 

Categorie: Biblioteci

Publicatii

publicatii03