• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biblioteci

{gallery}arta_si_cultura/BIBLIOTECA_ACADEMIEI_ROMANE /{/gallery}

Filiala din Cluj a Academiei Romane a luat fiinta la 12 august 1948, prin noul statut de organizare si functionare a acesteia.

Intaiul ei presedinte a fost academicianul Emil Petrovici. Au mai detinut presedintia Filialei academicienii Raluca Ripan, Victor Preda, Stefan Pascu si Ionel Haiduc.

I s-a atribuit indrumarea activitatii mai multor institute de cercetare: istorie, lingvistica, matematica, etc. Numarul acestora a fost variabil in timp, in functie de mai multe masuri de reorganizare.

La 26 mai 1949 s-a aprobat Regulamentul de functionare a Filialei, care prevedea , printre sarcinile ei: "a contribui prin toate mijloacele la propasirea generala a stiintei, literelor si artelor, precum si de a studia, a folosi si a dezvolta cuceririle stiintifice, culturale si universale."

Filiala a organizat numeroase sesiuni de comunicari, precum si alte manifestari culturale si stiintifice.

Printre ele se pot aminti cele consacrate personalitatii lui Victor Babes, lui Theodor Capidan, lui Ioan Slavici, lui Silviu Dragomir, lui Stefan Pascu, lui Timotei Cipariu s.a., rezervatiei naturale Cheile Turzii, Pietrosul Rodnei, Muntilor Retezat, unor evenimente cum au fost Memorandumul din 1892 sau petitia Supplex Libellus Valachorum din 1792, unor probleme stiintifice de cibernetica, dialectologie, etc.

Anual, sau la fiecare doi ani, Filiala a organizat cate o importanta sesiune pluridisciplinara, sub genericul "Zilele Academice Clujene".

Filiala sustine si coordoneaza activitatea institutelor sale din Cluj-Napoca, publicatiile si lucrarile membrilor acestora.

Categorie: Biblioteci

Publicatii

publicatii03