• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Best of Cluj-Napoca

 {gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Simion_Barnutiu/{/gallery}

Cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele locuri de recreere din Cluj-Napoca, fiind situat pe malul Somesului Mic.

 Istoria parcului incepe in anul 1827, cand Asociatia de Binefacere a Femeilor a inchiriat terenul cu scopul de a infiinta un loc de recreatie. Parcul a fost deschis publicului la inceputul anilor '30 ai secolului al XIX-lea, avand initial numele de Parcul Poporului.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea a fost infiintata Comisia Parc, cu atributii in administrarea parcului. Ulterior, au fost amenajate aleile si lacul si a fost construit pavilionul de muzica. Tot in parc a fost inaugurat Teatrul de Vara, cu o sectie de cinematografie, astazi fiind sediul Teatrului Maghiar de Stat.

Langa parc a functionat, in perioada interbelica, scoala superioara pentru fete De Gerando, numita dupa prima directoare, Antonina De Gerando. In prezent, cladirea apartine Universitatii Babes-Bolyai si adaposteste Facultatea de Chimie. in parc se afla statuile lui Liviu Rebreanu si George Cosbuc, ridicate la sfarsitul anilor 1960, si cladirea Sectiei de Pictura a Universitatii de Arte si Design „Ion Andreescu".

in ultimii ani, parcul nu a mai beneficiat de investitii masive, dar s-a inceput refacerea aleilor, iar lacul a fost populat cu diverse specii de peste, suprafata luciului de apa fiind strabatuta de rate, hranite cu generozitate de copii si indragostiti.

 

Categorie: Best of

Publicatii

publicatii03