• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

A Tranzit-Ház – a modern művészetek és a multietnikus közösség találkozóhelye Kolozsváron – eredetileg egy ortodox rítusú zsidó közösség Zsinagógája volt. A „Poalei Tzedek" nevű zsinagóga 1875-ben épült. A XX. század közepétől raktárként használták, belső bútorzata tönkrement. A Tranzit Alapítvány a 90-es években vette át az épületet – melyet a Kolozsvári Zsidó Hitközségtől bérel – s alakította át a kortárs művészetek és a kulturális sokszínűség megjelenítésének megfelelően.

Színházi előadások, kortárs táncelőadások, koncertek, kiállítások, fesztiválok, különböző konferenciák, valamint hagyományőrző táncház otthonává vált. Az itt rendezett kulturális események programja interneten is elérhető.

A Tranzit Alapítvány nevéhez fűződik a Szamost átszelő gyaloghíd építésének terve, mely a folyót áthidalva, a Névnélküli utcán a Bariţiu utcával összekötő „tranzit" hellyé tenné a most kissé félreeső udvart – új találkozóhelyet teremtve ezáltal.

Kategória: HU Biserici Istorice

A kolozsvári hídelvei református templom vagy Millenniumi református templom a Horea-úton (előtte Regele Ferdinand, előzőleg Ferenc József út) található. 1897–1898-ban épült Szalai Ferenc tervei alapján, Szász Domokos püspök idején.

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Catedrala_Mitropolitana_Ortodoxa/{/gallery}

Az Avram Iancu (volt Bocskai) téren található az ortodox katedrális valamint a révi, feleki és a kolozsvári érsekség székhelye. A bizánci és román stílusú katedrálist 1923 és 1933 között építették Constantin Pomponiu és George Cristinel építészek tervei alapján. Kolozsvár egyik fő vallásos építménye. A katedrálist Szűz Mária Mennybemenetelének, valamint a román hadsereg Erdélybe való behatolása időpontja emlékének (1916 augusztus 16.) szentelték.

Bővebben: Ortodox katedrális

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Catolica_Franciscana/{/gallery}

A Piaţa Muzeului (Karolina tér) 2. szám alatt található ferences templom és kolostor egyike a város legrégebbi és legjelentősebb épületeinek. Eredetileg ezen a helyen Kolozsvár első, 11.-12. században épült római katolikus temploma állt, melyet azonban az első tatárjáráskor (1241) leromboltak. A helyére 1260-1290 között egy késő-román stílusú templomot építettek, melyet aztán a 15. században gótikus stílusban átalakítottak.

Bővebben: Ferences templom és kolostor

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Sfantul_Mihail/{/gallery}

A római katolikus Szent Mihály-plébániatemplom a Fő téren (Piaţa Unirii) található. Nehezen felejthető történelmi és építészeti műemlék, a romániai gótika egyik legimpozánsabb épülete. A templom körülbelül 1350 és 1480 között épült, ez lévén az első erdélyi csarnoktemplom.Erdély második legnagyobb alapterületű temploma a brassói Fekete templom után, 76 méteres tornya (a kereszttel együtt 80 méter) a legmagasabb erdélyi templomtorony.

Bővebben: Szent Mihály-templom

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Reformata_strada_Lupului/{/gallery}

A belvárosi református templom, ismertebb nevén a Farkas utcai református templom a Mihail Kogălniceanu (volt Farkas) utcában található. Az építészeti és történelmi műemlék-épületet a ferences testvérek építették késő-gótikus stílusban, Mátyás király rendeletére és anyagi támogatásával.

Bővebben: Farkas utcai református templom

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Piaristilor/{/gallery}

A kolozsvári piarista templom, a város első barokk stílusú épülete, egyben az első erdélyi barokk templom, a város központjában, az Egyetem (korábban Belső-Torda) utcában áll. Az eredetileg jezsuiták által emeltetett épületet, a katolicizmus 18. századi új térfoglalásának emlékét Erdély egyik legszebb barokk templomának tartják.

Bővebben: Piarista templom

Kategória: HU Biserici Istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Schimbarea_la _Fata/{/gallery}

A görög katolikus Úr Színeváltozása-székesegyház az Eroilor (Deák Ferenc) utca 10. sz. alatt található. A templomot minorita templomként is ismerik, mivel azt a minorita-rendi szerzetesek építették.

Bővebben: Minorita templom

Kategória: HU Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03