• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Botanikus kert

{gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Alexandru_Borza/{/gallery} 

Az Alexandru Borzáról elnevezett botanikus kert bejárata a Republicii (Majális) utca 42. szám alatt található. A botanikus kertet 1872-ben alapították, és eredetileg 4,3 hektáron terült el. A. Richter professzornak köszönhetően területe 9,6 hektárra nőtt.

1920-ban Alexandru Borza professzor tervei alapján elkezdődött a botanikus kert újrarendezése; a munkálatok 1920-tól 1930-ig tartottak. Jelenleg a botanikus kert egy 14 hektáros, 20 méteres szintkülönbségű területen található. A 11 ezer kiállított növényt több részlegen csoportosították: a dísznövények részlege (mediterrán kert, rozárium, japánkert), a növényföldrajzi részleg, ahol a növények természetes életterükben találhatóak (római kert) a szisztematikus részleg ahol a növények törzsfejlődéstanilag vannak elhelyezve, a gazdasági és gyógynövények részlege, valamint a ritka romániai növények részlege.

Különleges látványosság a két, összesen 3500 négyzetméteren elterülő üvegház, ahol olyan trópusi növények láthatóak, melyek tudományos szempontból vagy haszonnövényként érdekesek. A botanikus kert keretein belül működik a Botanikai Intézet, illetve annak két alintézménye: a Botanikai Múzeum 6910 kiállított növénnyel valamint a Herbárium, 660 ezer lapnyi, speciális szekrényekben elhelyezett szárított növényével.

A belépő személyenként 5 lej. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem diákjai és alkalmazottai számára a belépő ingyenes. A más egyetemeken vagy iskolákban tanulók 50 százalékos kedvezményben részesülnek.

str. Republicii, nr.42

Telefon: + 40 (0)264 – 592.152

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/botanica.html

 

Kategória: HU Gradina Botanica

Publicatii

publicatii03