• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulApei/{/gallery}

Muzeul Apei Cluj a fost inaugurat la 14 octombrie 1992 de catre Regia Autonoma Judeteana Apa - Canal Cluj (actuala Companie de Apa Somes) marcand aniversarea centenarului Uzinelor de Apa si Canalizare Cluj. A fost amenajat intr-un cadru natural deosebit, in cladirea primei statii de pompare de la sursa subterana, pusa in functiune in anul 1898.

Bővebben: Vízügyi múzeum

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulNationaldeIstorieaTransilvaniei /{/gallery}

A múzeum egy 19. századi, neoklasszicista stílusú műemlék-épületben, a Petrichevich-Horváth Dániel főstrázsamester által épített házban működik. A múzeum 1937-ben nyílt, az ország egyik legnagyobb és legjobban szervezett ókori történelem-részlegével. A múzeum része még egy értékes képtár, egy középkori és modern-kori kerámia-gyűjtemény, egy középkori lapidárium és egy néprajzi gyűjtemény.

Bővebben: Erdélyi Történelmi Múzeum

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeArtaClujNapoca/{/gallery}

A kolozsvári Szépművészeti Múzeum az a kulturális közintézmény, amelynek célja a hazai és egyetemes művészet valós és virtuális örökségének konzerválása, kutatása és érvényesítése. Ez Románia egyik legjelentősebb múzeuma: gazdag gyűjteménye több, mint 12 ezer festményből, szoborból, grafikai és dekoratív művészeti darabból áll.

Bővebben: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/ColectiadeIstorieaFarmaciei/{/gallery}

A Gyógyszertártörténeti Múzeum Kolozsvár legrégebbi gyógyszertárában található. A Mauksch-Hintz-házról az első hivatalos feljegyzés 1573-ból származik.

Bővebben: Gyógyszertártörténeti Múzeum

Kategória: HU Muzee

 {gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulEtnograficalTransilvaniei/{/gallery}

A Főtérről induló egykori Bel-Monostori, majd Unió (ma Memorandumului) utca déli oldalán található a Redut épülete, mely jelenleg az Erdélyi Néprajzi Múzeumnak ad otthont. A mai kétemeletes műemléképület utca felőli szárnyának helyén egykor három lakóház sorakozott, ezek valamelyike 17. századi, késő reneszánsz stílusban épülhetett, ezt jelzi a kapualjba befalazott reneszánsz kőkeret és a földszinti boltozatok egy része, de az alagsorban is találhatók erre utaló nyomok. A 18. században, az átépítések első szakaszában egyesítették a három házat, és itt működött a városi vendégfogadó, amelyet a 19. század elejétől Fejér Ló néven ismertek. A 18. század utolsó évtizedében rövid ideig katonai nevelőintézetet helyeztek el benne, ezt követően, a századfordulón építették át klasszicista stílusban. Ezekben a munkálatokban olyan jelentős építészek vettek részt, mint Joseph Leder, Kindt Mihály, Georg Winkler és Anton Kagerbauer. Noha nincsenek egyértelmű adataink a tervező kilétét illetően, úgy a két szint magas, karzatos bálterem, mint a déli szárny kialakítása Joseph Leder (1749-1814) bajor származású építész stílusára utal, aki 1810-1812 között maga is bérelte a szállót.

Bővebben: Erdélyi Néprajzi Múzeum

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/ParculNationalEtnograficRomulusVuia/{/gallery}

Az 1929-ben alapított skanzen alapítójának és első igazgatójának, Romulus Vuia professzornak a nevét viseli. A kiállítási tárgyak gazdaságok, népi építészeti emlékművek, különféle alkalmatosságok, kézműves-műhelyek valamint kutak, kapuk, útszéli keresztek, a belső terek díszítésére használt textíliák régiók szerint vannak csoportosítva.

Bővebben: Romulus Vuia skanzen

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeSpeologieEmilRacovita/{/gallery}

Az Emil Racoviţă barlangkutatási múzeumot 1998-ban alapították. Jelenleg ez az egyetlen, barlangkutatásnak és Emil Racoviţă személyének szentelt múzeum Romániában. Racoviţă a biospeológia tudományágának alapítója, az ő nevéhez fűződik a világ első barlangkutatási intézetének a létrehozása 1920-ban.

Bővebben: Emil Racoviţă barlangkutatási múzeum

Kategória: HU Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/GradinaBotanica/{/gallery}

Az Alexandru Borzáról elnevezett botanikus kert bejárata a Republicii (Majális) utca 42. szám alatt található. A botanikus kertet 1872-ben alapították, és eredetileg 4,3 hektáron terült el. A. Richter professzornak köszönhetően területe 9,6 hektárra nőtt.

Bővebben: A botanikus kert

Kategória: HU Muzee

Publicatii

publicatii03