• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

 {gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Simion_Barnutiu/{/gallery}

A kolozsvári Sétatér (románul Parcul Central) a város központjában, a Kis-Szamos partján elterülő park. Területe kb. 13 hektár. Gesztenyefái több mint száz évesek.
A 19. század elején a terület még mocsaras volt, amelyet Hangyás-berek néven ismertek.

Bővebben: Sétatér

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

 {gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Alexandru_Borza/{/gallery}

Noha már Apáczai Csere János is tervezett botanikus kertet az általa megálmodott egyetem mellé, javaslata az akkori viszonyok között nem valósult meg. Az első kolozsvári füvészkertet a Mikó Imre által az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek adományozott Mikó-kertben alakították ki, az adományozó szándékának megfelelően, hogy „az Erdélyi Múzeum telkén Minerva és Flóra, az emberi életnek két főszépségét képviselő e két istenség egybeölelkezve láttassanak."

Bővebben: Botanikus kert

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

{gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Cetatuia/{/gallery}

Két évvel Ferenc József osztrák-magyar uralkodó feleségének, Erzsébetnek a halála után a Fellegvár déli oldalán kanyargó sétányt a kolozsváriak Erzsébet királyné (Sziszi) emlékének szentelték. Itt lett felállítva Stróbl Alajos Erzsébet királynét ábrázoló mellszobra is.

Bővebben: Fellegvár

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

{gallery}Atractii_turistice/Hoia/{/gallery}

A Hója hegygerinc és erdő a Fellegvártól nyugatra található. Hétvégén a kolozsváriak gyakran kirándulnak itt. Az északi oldalon gyertyán-, som-, mogyoró-, vadalma-, fűz- és tölgy-erdő található számos tisztással. Ezeken különféle koncerteket szerveznek.

Bővebben: Hója hegygerinc és erdő

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

{gallery}Atractii_turistice/Fagetul_Clujului/{/gallery}

A Bükk-erdő védett terület, tölgy- és bükk faállomány található itt. Az erdő területéből 1600 hektár a Natura 2000 európai ökológiai hálózat része.

Bővebben: Bükk-erdő

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

{gallery}Atractii_turistice/Fanatele_Clujului/{/gallery}

A különleges élővilággal rendelkező, 7,5 hektáros terület Kolozsvártól 6 kilométerre északra található. A természetvédelmi terület szárazságtűrő, szigetszerűen fennmaradt ritka növényfajoknak, sztyeppréteknek és sztyeppcserjéseknek ad otthont. Itt él a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) is.

Bővebben: Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Terület

Kategória: HU Parcuri si spatii verzi

Publicatii

publicatii03