• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

 {gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Simion_Barnutiu/{/gallery}

A kolozsvári Sétatér (románul Parcul Central) a város központjában, a Kis-Szamos partján elterülő park. Területe kb. 13 hektár. Gesztenyefái több mint száz évesek.
A 19. század elején a terület még mocsaras volt, amelyet Hangyás-berek néven ismertek.

Bővebben: Sétatér

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Piata_Muzeului/{/gallery}

Mai, hivatalos nevét a tér végén található Erdélyi Történelmi Múzeumról kapta. A teret sétáló zónává alakították, ahol nyáron, különösképpen Mátyás király szülőháza környékén, számos szabadtéri terasz és rendezvény várja a vendégeket.

Bővebben: Múzeum (Karolina) tér

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Turnul_Croitorilor/{/gallery}

A Szabók bástyája a város középkori védelmi rendszerének leglátványosabb emléke, melynek építése a 15. század elejétől a 17. századig tartott. Nevét a város legerősebb céhéről, a szabók céhéről kapta, amelynek feladata volt a bástya karbantartása és védelme. Bethlen-bástya néven is ismert.

Bővebben: Szabók bástyája

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Reformata_strada_Lupului/{/gallery}

A belvárosi református templom, ismertebb nevén a Farkas utcai református templom a Mihail Kogălniceanu (volt Farkas) utcában található. Az építészeti és történelmi műemlék-épületet a ferences testvérek építették késő-gótikus stílusban, Mátyás király rendeletére és anyagi támogatásával. Az építkezés a 15. század második felében kezdődött, a munkálatok több szakaszban zajlottak. Az idők során az épület több átépítésen és módosításon esett keresztül, a 16. század közepén pedig a reformátusok kapták azt meg. Ez a legnagyobb egyhajós gótikus templom Erdélyben.

 

Bővebben: Farkas utcai református templom

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Sfantul_Mihail/{/gallery}

A római katolikus Szent Mihály-plébániatemplom a Fő téren (Piaţa Unirii) található. Nehezen felejthető történelmi és építészeti műemlék, a romániai gótika egyik legimpozánsabb épülete. A templom körülbelül 1350 és 1480 között épült, ez lévén az első erdélyi csarnoktemplom.Erdély második legnagyobb alapterületű temploma a brassói Fekete templom után, 76 méteres tornya (a kereszttel együtt 80 méter) a legmagasabb erdélyi templomtorony.

 

Bővebben: Szent Mihály templom

Kategória: HU Best of

{gallery}arta_si_cultura/CentreCulturale/Fabricadepensule/casamatiacorvin/{/gallery}  

Mátyás király szülőháza vagy a „Méhfi-ház" egy 15. században gótikus stílusban épült polgárház, melyet jelenleg a Képzőművészeti Egyetem használ. Ebben a házban – mely akkoriban a város fogadójaként működött – született 1443 február 23-án Hunyadi János erdélyi vajda fia, Mátyás. Mátyás király (1458-1490) műveltségére, bölcsességére és igazságosságára máig fennmaradt énekek és legendák emlékeznek.

Bővebben: Mátyás király szülőháza

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Catedrala_Mitropolitana_Ortodoxa/{/gallery}

Az Avram Iancu (volt Bocskai) téren található az ortodox katedrális valamint a révi, feleki és a kolozsvári érsekség székhelye. A bizánci és román stílusú katedrálist 1923 és 1933 között építették Constantin Pomponiu és George Cristinel építészek tervei alapján. Kolozsvár egyik fő vallásos építménye. A katedrálist Szűz Mária Mennybemenetelének, valamint a román hadsereg Erdélybe való behatolása időpontja emlékének (1916 augusztus 16.) szentelték.

 

Bővebben: Ortodox katedrális

Kategória: HU Best of

{gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Alexandru_Borza/{/gallery}

Az Alexandru Borzáról elnevezett botanikus kert bejárata a Republicii (Majális) utca 42. szám alatt található. A botanikus kertet 1872-ben alapították, és eredetileg 4,3 hektáron terült el. A. Richter professzornak köszönhetően területe 9,6 hektárra nőtt. 1920-ban Alexandru Borza professzor tervei alapján elkezdődött a botanikus kert újrarendezése; a munkálatok 1920-tól 1930-ig tartottak. Jelenleg a botanikus kert egy 14 hektáros, 20 méteres szintkülönbségű területen található.

Bővebben: A botanikus kert

Kategória: HU Best of

Publicatii

publicatii03