• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biserici istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Catolica_Franciscana/{/gallery}

Manastirea si Biserica Romano-Catolica Franciscana (Piata Muzeului nr. 2) reprezinta unul din edificiile cele mai vechi si semnificative din oras. Initial, pe acest loc a existat o mai veche biserica romano-catolica, prima din Cluj, ridicata in secolele XI-XII, dar distrusa in timpul primei invazii a tatarilor (1241). Dupa distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicata in perioada 1260-1290 o biserica in stil romanic tarziu, refacuta in secolul al XV-lea in stil gotic.

Biserica a fost largita (lucrari in stil gotic) si a fost ridicata o manastire langa aceasta, cu sprijinul domnitorului Ioan de Hunedoara, complexul revenind ordinului Dominican. Odata cu alungarea ordinelor religioase catolice de catre protestanti in martie 1556, cladirea manastirii nu a mai fost folosita cu scop religios. Pana in 1557 in cladire a locuit regina Ungariei Izabella, dupa care lacasul a fost transformat in scoala (unitariana din 1558). Din 1609, din dorinta principelui Gabriel Báthory, cladirea a fost donata cultului reformat-calvin. Odata cu anul 1728 franciscanii, reveniti in oras, initiaza o campanie de restaurare a bisericii si construiesc turnul, acesta fiind principala componenta in stil baroc.

Ansamblul manastire-biserica este dispus pe trei laturi, in jurul unei curti interioare spre care se deschideau arcadele frante ale foisoarelor. Incaperile monastice adaposteau chilii, sali de biblioteca, dormitoare comune, spatii administrative etc.. Tot aici se afla si o vestita scoala, la care a invatat Nicolaus de Mirabilibus, devenit mai tarziu profesor la Universitatea din Florenta.

In interiorul manastirii se afla o biblioteca vestita a franciscanilor, colectie care depasea o mie de volume. In perioada anilor 1906-1948 in manastire a functionat tipografia Sfantul Bonaventura, care tiparea diverse reviste religioase („Lumea catolica", „Sfanta Cruce" s.a.).

Din anul 1898, in fata bisericii se afla amplasat Obeliscul Carolina, dupa mutarea sa din Piata Unirii.

Cele mai recente restaurari ale edificiului au fost efectuate in perioada 1976-1978, urmate apoi de altele in 1980-1986. Cu aceste ocazii au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale lacasului.

In 1949 lacasul a fost confiscat franciscanilor, dupa ce autoritatile comuniste au decis sa dizolve ordinul franciscanilor in Romania, iar cladirea manastirii a adapostit „scoala de Muzica", devenita ulterior „Liceul de Muzica Sigismund Toduta". Din anul 1990 biserica a revenit in proprietatea ordinului romano-catolic franciscan, impreuna cu o parte din vechea manastire.

Coordonate GPS:
 N: 46° 46' 19,3"
 E: 23° 35' 17,6"

 

Categorie: Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03