• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Biserici istorice

{gallery}Atractii_turistice/Biserici/Ortodoxa_din_Deal/{/gallery}

Biserica Ortodoxa din Deal (Str. Bisericii Ortodoxe nr. 12) , numita si Biserica Sfanta Treime din Deal, a fost construita in perioada 1795-1796, prin contributia orasenilor si mestesugarilor romani din Cluj, cu sprijinul negustorilor greci si macedoneni din Cluj si a negustorilor romani din Brasov.

Prima liturghie a fost oficiata in biserica in ziua de Craciun a anului 1796, de catre preotul Ilie Fulea, sosit la Cluj in 1792. Biserica a fost reparata de mai multe ori, in 1823, 1877, 1922 si 1937. Cu prilejul restaurarii din 1951-1958, in dreptul turnului, pe fatada de vest, flancand intrarea, au fost inaltate doua picioare de zidarie, care sustin un mic planseu din beton armat. In perioada 1919-1932 a servit drept catedrala a Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Biserica este construita pe axa vest-est si este alcatuita dintr-un pronaos dreptunghiular (cu dimensiunile de 4,16x5,60m), o nava (cu dimensiunile maxime 6,10x7,90m), un spatiu ingust in fata iconostasului (2,90x5,60m) si o absida semicirculara in interior si poligonala in exterior.

Pridvorul tavanit este despartit de nava prin trei arcade, dintre care cea centrala are o deschidere in forma de maner de cos, iar cele laterale au deschideri semicirculare. Cele trei arcade poarta la etaj o balustrada de zid, decorata cu o cornisa in partea superioara.

Peretii navei sunt flancati in colturi de pilastri masivi, tratati in planuri verticale diverse. Elementul definitoriu al bisericii este situarea pilastrilor masivi de colt in unghi de 45° in raport cu peretii navei, fapt care transforma tipologia spatiului interior intr-una octogonala, specific baroca. Pilastrii de colt sustin doua arcuri cu deschidere semicirculara, care se incruciseaza, servind ca elemente de sustinere a calotei boeme a carei inaltime maxima este de 7,05 metri.

Pictura murala a interiorului este de data recenta.

 

Categorie: Biserici Istorice

Publicatii

publicatii03