• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Grupuri statuare

{gallery}Atractii_turistice/Grupuri_statuare/Matia_Corvin2{/gallery}

Ansamblul monumental Matei Corvin (Piata Unirii) – Opera a sculptorului Ioan Fadrusz si a arhitectului Pakei Lajos, a castigat Marele Premiu la Expozitia Mondiala de la Paris din anul 1900.

Ansamblul statuar a fost dezvelit în 1902, în Piata Unirii de astazi si îl înfatiseaza pe regele Matei Corvin într-o ipostaza ecvestra impunatoare, primind omagiul conducatorilor contemporani: Blasiu Magyar (vestit capitan de osti), Pavel Chinezu (banul Timisoarei), Stefan Zapolya (palatinul Ungariei – al doilea om în stat – si bunicul viitorului mare rege) si Stefan Bathory (voievodul Transilvaniei). Arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentand un bastion al zidului cetatii Clujului.

Ansamblul statuar impresioneaza prin statica sa monumentala, proiectata pe fatada sudica a Bisericii Sf. Mihail, fiind înscris în lista statuilor memoriale ale UNESCO pe locul al 5-lea.

Ideea înaltarii la Cluj a unei statui a lui Matei Corvin dateaza înca din 1882, an în care Consiliul Legislativ Orasenesc Cluj stabileste executarea unui monument în cinstea fostului rege al Ungariei, nascut la Cluj. Macheta lui Janos Fadrusz a fost aprobata cu unanimitate de autoritatile locale clujene în 1894, iar aceasta a castigat marele premiu la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris.

Costurile mari ale realizarii monumentului au întarziat inaugurarea, astfel ca festivitatile au avut loc abia în 12 octombrie 1902. Statuile de bronz ale lui Matei Corvin si ale celor patru personalitati au fost aduse cu trenul de la Budapesta si transportate pe sinele unei vechi linii de tramvai cu cai pana în centrul Clujului, unde au fost amplasate pe soclul din piatra.

Pentru a ramane în memoria Clujului, Janos Fadrusz a dat chipul sau uneia dintre personalitatile din bronz care-l strajuiesc pe regele Matei, anume generalului stefan Bathory. În 31 octombrie 1902 Janos Fadrusz a devenit „doctor honoris causa" al Universitatii Franz Josef din Cluj, iar în noiembrie 1902 a fost numit cetatean de onoare al Clujului.

Pe soclu s-a aflat initial (între 1902-1918) inscriptia maghiara Matyas Kiraly (Regele Matei), înlocuita ulterior cu inscriptia latina Mathias Rex. Dedesubtul acestei inscriptii administratia Gheorghe Funar a instalat în anul 1993 o placa metalica cu un citat la memoria regelui Matei (Biruitor în razboaie, învins numai la Baia de propriul sau neam, cand încerca sa învinga Moldova nebiruita - Nicolae Iorga).

 

Categorie: Grupuri statuare

Publicatii

publicatii03