• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Grupuri statuare

{gallery}/Atractii_turistice/Grupuri_statuare/Lupa_Capitolina/{/gallery}

Lupa Capitolina (Bd. Eroilor – zona pietonala)este o copie fidela a Lupei Capitolina din Romaşi a fost daruita în anul 1921 de catre municipalitatea din Roma oraşului Cluj, ca simbol al latinitaţii romanilor.

 

Statul italian a facut cadou Romaniei în anul 1921 doua copii ale statuii lupoaicei de pe Capitoliu (Lupa Capitolina). O copie a fost trimisa la Cluj, iar cea de a doua la Chisinau, drept simboluri ale unitatii romanilor din zonele unificate cu Regatul Roman.

Monumentul este o copie fidela a lupoaicei de pe Capitoliu, cu Romulus si Remus. Soclul monumentului din Cluj a fost prevazut cu un basorelief al împaratului Traian, lucrare executata în bronz de sculptorul Ettore Ferrari (1849-1930), si cu inscriptia ALLA CITTÀ DI CLVJ, ROMA MADRE, MCMXXI. A fost hotarata amplasarea monumentului în Piata Unirii, în fata statuii lui Matei Corvin, iar festivitatea de dezvelire a avut loc la 28 septembrie 1921, fiind prezidata de Iulian Pop, primul primar roman al municipiului, în prezenta a numerosi locuitori.

Odata cu Dictatul de la Viena, din 1940, în timpul exodului fortat al unei parti importante a populatiei romanesti, statuia a luat si ea calea refugiului pentru a fi pusa la adapost. Între 1940-1944, din motive de siguranta, a fost dusa în municipiul Sibiu. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, statuia a revenit la Cluj, dar noul climat politic existent nu a permis reinstalarea statuii pe locul original, de aceea ea a fost montata în anul 1967, la initiativa profesorului Constantin Daicoviciu, în fata cladirii centrale a Universitatii, unde a ramas pana în 1973, cand statuia a revenit în Piata Unirii, pe locul ei din fata universitatii fiind amplasat grupul statuar scoala Ardeleana.

În anul 1994 statuia a fost luata de pe amplasamentul sau de la intersectia Bd. Eroilor cu Piata Unirii si a fost înlocuita cu Monumentul Memorandistilor, ridicat în cinstea memorandistilor care au avut puterea de a se ridica contra masurilor de deznationalizare a romanilor luate de guvernul austro-ungar. Evenimentul a avut loc la exact 100 de ani de la osandirea la temnita a memorandistilor.

Statuia Lupoaicei a fost mutata la Muzeului de Istorie a Transilvaniei, unde a fost restaurata de sculptorul Liviu Mocan, iar in 2007 de sculptorul Kolozsi Tiberiu, ulterior ea fiind amplasata la jumatatea Bulevardului Eroilor.

În 2006, dupa începerea santierului de pe Bulevardului Eroilor, statuia a fost îndepartata de pe amplasament. Pe 29 noiembrie 2008, Lupa Capitolina a revenit pe soclul sau de pe Bulevardul Eroilor, în fata catedralei greco-catolice Schimbarea la Fata.

 

Categorie: Grupuri statuare

Publicatii

publicatii03