• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Babes-Bolyai/{/gallery}

Universitatea Babes-Bolyai (Str. Mihail Kogalniceanu nr. 1) – Istoricul înfiintarii unui asezamant de studii superioare în Transilvania dateaza înca din anul 1567, cand principele Ioan Sigismund a înfiintat o academie de studii la Sebes-Alba.

În 1581, Stefan Bathory a fondat un colegiu la Cluj, sub controlul iezuitilor, care a fost desfiintat mai tarziu, iar protestantii, unitarienii, calvinii si catolicii au înfiintat pe rand, alte colegii. În 1776, împarateasa Maria Tereza a fondat la Cluj o universitate în limba germana, înlocuita ulterior cu vestitul liceu piarist, cu predare în limba latina.

Odata cu afirmarea natiunii romane, în contextul revolutiilor europene de la 1848, s-a pus explicit problema universitatii în limba nationala. La cererea expresa a romanilor, în anul 1868 s-a propus crearea la Cluj a unei universitati cu predare în limbile maghiara, romana si germana, dar acest lucru nu s-a respectat, în 1872 autoritatile de atunci înfiintand Universitatea din Cluj exclusiv în limba maghiara.

Dupa Primul Razboi Mondial, si în contextul Marii Uniri de la 1918, universitatea clujeana, asemeni universitatilor din Bratislava si Strasbourg, a fost preluata de autoritati si a devenit o institutie a Romaniei întregite. Profesorii maghiari care nu au depus juramantul de credinta fata de noul Stat Roman creat la 1918 au înfiintat o Universitate maghiara la Szeged.

La 12 mai 1919 s-a constituit Universitatea romaneasca din Cluj, însa în anul 1940, în urma revizuirii teritoriale impuse de Diktatul de la Viena, universitatea a fost mutata la Timisoara si Sibiu, iar Universitatea maghiara de la Szeged a fost adusa la Cluj. Dupa încheierea Celui de Al Doilea Razboi Mondial si abrogarea Diktatului, în 1945 autoritatile romanesti au înfiintat universitatea maghiara „Bolyai", iar cele doua universitati, în fine, în 1959 au fost reunite sub numele de Universitatea Babes-Bolyai, dupa numele celor doi renumiti savanti: biologul Victor Babes si matematicianul Janos Bolyai.

Astazi, Universitatea Babes-Bolyai (UBB) este cea mai importanta institutie de invatamant superior de stat din municipiul Cluj-Napoca. Din punct de vedere al numarului de studenti (peste 56.000), precum si al diversitatii specializarilor oferite (111), UBB este cea mai mare si complexa universitate din tara.

Universitatea Babes-Bolyai se remarca, de asemenea, prin caracterul sau multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultati ale universitatii, 17 ofera programe de studii în limbile romana si maghiara, 11 în limbile romana si germana.

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03