• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Piata_Unirii/{/gallery}

Actuala Piata a Unirii a constituit miezul orasului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Zidurile cetatii medievale delimiteaza centrul istoric al orasului. Piata este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piete aflate în centrul si sud-estul Europei. Exista piete de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai tarziu.

Istoric, este cea de-a doua piata a Clujului, dupa Piata Mica (actuala Piata Muzeului), în Evul Mediu, fiind denumita Piata Mare, spre a fi deosebita de cealalta piata, Piata Mica. În ultima parte a secolului XIX numele i-a fost schimbat în Piata Principala, denumire care nu a ramas pentru mult timp. În prima parte a secolului XX piata a fost denumita Piata Regele Matia (Matyas Kiraly ter), dupa numele lui Matei Corvin. Dupa 1918 piata a fost numita Piata Unirii, nume pe care îl poarta si acum. În perioada guvernarii comuniste denumirea i-a fost schimbata în Piata Libertatii. Colocvial mai este denumita si Piata Mare sau simplu Centru.

În mijlocul pietei se afla Biserica Sf. Mihail si Statuia lui Matei Corvin. Laturile pietei contin mai multe cladiri celebre: astfel pe latura estica se afla Palatul Banffy, care adaposteste acum Muzeul de Arta si cele 2 cladiri construite în oglinda, de la care porneste strada Iuliu Maniu. Pe latura sudica se afla cladirea fostei primarii si cea a Bancii Nationale. La coltul sud-vestic se afla cladirea Hotelului Continental, ridicata la 1894.

La data de 29 septembrie 2008 au început lucrarile la amenajarea vestigiilor romane din fata Statuii lui Matei Corvin, aceasta reprezentând prima din cele patru faze ale refacerii pietei.

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03