• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Monumente arhitectonice

{gallery}Atractii_turistice/Monumente_arhitectonice/Cetatuia/{/gallery}

Situata la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construita, in secolul al XVIII-lea de catre austrieci, o fortificatie de tip Vauban, cu ziduri, bastioane si o reduta, care adapostea cladiri administrative, garnizoana si depozitul de armament.

La exterior era inconjurata cu un val de pamânt. Fortificatia avea rol de control asupra orasului, dar si acela de inchisoare, mai ales in timpul Revolutiei de la 1848. Aici a fost inchis si executat cunoscutul umanist si luptator sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revolutiei. Din fortificatie s-au mai pastrat o parte din ziduri, câteva cladiri, iar reduta a fost transformata in Turnul Parasutistilor.

Istoria recenta consemneaza ridicarea pe colina Cetatuii a Hotelului „Belvedere", o constructie masiva si moderna. Dealul Cetatuia reprezinta, totodata, si un important punct de belvedere, tot aici fiind amplasata Crucea de pe Cetatuie (arh. Virgil Salvanu), care aminteste de martirii Revolutiei de la 1848. Crucea a fost amplasata in anul 1995, in locul celei din lemn, distrusa de autoritatile comuniste in anii '50 ai secolului trecut.

Categorie: Monumente arhitectonice

Publicatii

publicatii03