• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeulUniversitatiiUBB/{/gallery}

Muzeul Universitatii Babes-Bolyai (Str. Mihail Kogalniceanu nr. 4) – a fost înfiintat la initiativa Rectoratului Universitatii Babes-Bolyai în aprilie 2001, cu scopul de a pune în valoare istoria deosebit de bogata a învatamantului universitar clujean de-a lungul secolelor, activitatea profesorilor si studentilor care au frecventat diferitele facultati, dar mai ales contributiile deosebite ale intelectualilor din Transilvania la patrimoniul culturii si stiintei mondiale.

Prin specificul sau, Muzeul Universitatii ofera fiecarui student si mai ales viitor student al UBB o perspectiva sintetica despre ceea ce a însemnat si înseamna viata academica a Clujului, informatii despre traditiile universitare si istoria locala a Transilvaniei de la 1581 si pana azi.

Colectiile sale numara în prezent peste 750 de piese originale si facsimile (carnete de student, anuare, manuale universitare, documente, diplome, carti postale, fotografii, diferite aparate stiintifice, medalii). Cu ajutorul acestora sunt reconstituite istoria si activitatea tuturor colegiilor, facultatilor si universitatilor care au existat succesiv în Cluj-Napoca, cu începere din secolul al XVI-lea (cand la 1581 s-a creat Colegiul Iezuit, condus de redactorul - calugar Antonio Possevino) si pana astazi.

Muzeul este structurat in doua parti principale, anume:

- expozitia permanenta

- rezerva muzeului – accesibila numai specialistilor, pentru cercetare si documentare

Prima sala a Muzeului gazduieste o mini - colectie tehnica - aparate vechi de la Facultatile de Fizica, Chimie si Biologie, utilizate de-a lungul timpului la cercetarea aplicata clujeana. Dintre acestea amintim - spectrograful tip Hilger, microscoape mono si binoculare, osciloscoape, generatoare de semnal radio, etc.

O sectiune speciala a Muzeului Universitatii este consacrata exclusiv marilor personalitati din universitatea clujeana care de-a lungul timpului au avut contributii deosebite atat la dezvoltarea acestei institutii, cat si la progresul stiintei si culturii mondiale: Emil Racovita, Constantin Daicoviciu, Hermann Oberth, Lucian Blaga, Petre Sergescu, Augustin Maior, Eugen Sperantia, etc.

Dintre exponatele cu mare valoare stiintifica si istorica se remarca in mod specia colectia de fotografii de epoca – totalizand circa 500 de clisee – care prezinta in imagini elocvente momente marcante din viata universitara, in special din perioada interbelica (vizitele familie regale a Romaniei la Universitatea din Cluj, primele exemplare de diplome de Doctor Honoris Causa acordate de Universitatea romaneasca din Cluj). La aceasta se adauga exemplare de diplome de licenta, diplome de doctor, carnete de student datand din secolul al XIX-lea si pana azi.

In ultimul timp, Muzeul a desfasurat o intensa activitate de cercetare in domeniul istoriei universitare, intentionand sa devina un centru de documentare si studiu, de referinta pe acesta tema.

Tarif:

Adulti – 2 lei

Elevi, studenti, pensionari, personae cu handicap, militari in termen – 1 leu

Studentii si angajatii Universitatii „Babes – Bolyai" (pe baza carnetului de student si a legitimatiei de serviciu) - gratuit

Se recomanda programarea vizitelor in avans

Orar

Luni –vineri – 09:30 – 13:30 Sambata, duminica – inchis

 

str. Mihail Kogalniceanu nr. 4, la parter Coordonate GPS:

N: 46° 46' 02,8"

E: 23° 35' 31,2"

Telefon: +40 (0)264-591.471

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web: http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/muzee/muzeul_univ.html

Categorie: Muzee

Publicatii

publicatii03