• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldePaleontologiesiStratigrafie{/gallery}

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca apartine Facultatii de Biologie-Geologie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" avand o istorie indelungata si o bogata traditie stiintifica.

Muzeul are la baza colectii vechi, apartinand Muzeului Ardelean (Erdélyi Múzeum) care a luat fiinta in anul 1859. in 1872 la infiintarea Universitatii din Cluj, in cadrul Facultatii de stiinte existau doua catedre de profil: catedra de mineralogie si cea de geologie. Renumitul geolog A. Koch, numit la conducerea catedrei de geologie si paleontologie din acea vreme, a fost cel care a pus bazele muzeului de paleontologie. De-a lungul anilor, activitatea muzeala a fost coordonata de catre sefii de catedra, renumiti profesori cum ar fi: A. Koch (1872-1895), I. Szadeczky (1896), Prof. I. P. Voitesti (1919-1936), Victor Stanciu (1937), Otto Protescu (1938-1946), Prof. Dumitru Iacob (1946-1957), sau Dr. doc. Ion Al. Maxim care a contribuit substantial la organizarea si restructurarea Muzeului de Paleontologie si Geologie. Din 1960 si pana in prezent, muzeul a fost coordonat de curatori sau cercetatori.

In prezent, muzeul detine peste 50.000 de esantioane dintre care aproximativ 30.000 sunt expuse permanent. Colectiile permanente ale muzeului au fost structurate pe criterii taxonomice si stratigrafice: Colectia de tipuri, Colectia taxonomica de Paleontologie, Colectia de Stratigrafie Generala, Colectia Stratigrafica a Bazinului Transilvaniei, Colectia in aer liber.

Colectia taxonomica de Paleontologie urmareste evolutia vietii de-a lungul erelor geologice incepand cu Paleozoicul (Carbonifer 354 Ma) si terminand cu Pleistocenul (1,81 Ma). Sunt expuse in ordine cronologica plante fosile, animale nevertebrate si vertebrate provenind din tara sau din diferite ocurente fosilifere din lume. Colectia de vertebrate reprezinta punctul major de atractie, in muzeu fiind expuse vestigii din celebra fauna de dinosauri din Bazinul Hateg si Bazinul Transilvaniei: Struthiosaurus transylvanicus, Magyarosaurus dacus, Zalmoxes robustus, Zalmoxes shqiperorum precum si oua de dinozaur (Megaloolithus cf. siruguei) foarte bine pastrate. De asemenea sunt expusi ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania) sau resturi scheletice bine conservate apartinand celor mai mari mamifere cunoscute: Paraceratherium prohorovi un rinocerotoid gigant din Paleogen, Deinotherium giganteum un proboscidian aberant din Miocen (stramosul elefantilor de azi). in cadrul colectiei taxonomice este expus un schelet complet al ursului de caverna din Pleistocen (Ursus spelaeus) ce impresioneaza publicul vizitator prin dimensiunile sale, precum si resturi de rhinoceride (rinocerul cu blana) sirenide (vaci de mare), cervide (capra fosila) sau proboscidieni din Transilvania.

Colectia de tipuri este cea mai valoroasa colectie din cadrul muzeului cuprinzand peste 200 de specii fosile (plante si animale), noi pentru stiinta. Aceste fosile si sunt reprezentate de gastropode (nerinee) si cefalopode (amoniti) mezozoice ce au trait in urma cu 200 mil. de ani sau de fauna tertiara si cuaternara (echinide, briozoare) care au fost descrise pentru prima data pentru stiinta din Bazinul Transilvaniei. Colectia de tipuri cuprinde si cel mai vechi rinocerid din lume cunoscut pana in prezent (Prohyracodon orientale) (Radaia-Eocen).

Colectia de Stratigrafie Generala cuprinde mai multe colectii de fosile cu importanta stratigrafica si roci provenind din tara sau din Europa, expuse in ordinea succesiunii cronostratigrafice (din Cambrian pana in Pleistocen). Colectia de stratigrafie generala din Europa cuprinde colectia de moluste tertiare din Franta (Bazinul Parizian), Italia de Nord (Bazinul Piemontez-Liguric), Austria (Bazinul Vienez) si Ungaria (Bazinul Dunarii de Mijloc). Dintre colectiile regionale, Colectia Stratigrafica a Bazinului Transilvaniei este unica in tara si cuprinde material fosil ce reflecta evolutia bazinului in Paleogen si Neogen. In cadrul acesteia sunt expuse resturi fosile de vertebrate si nevertebrate precum si o importanta colectie de paleoflora.

Colectia in aer liber este situata in curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai si cuprinde esantioane mari, de roci eruptive, metamorfice si sedimentare si chiar fosile gigant (rudisti). Sunt expuse astfel blocuri mari, placi lustruite (calcare cretacice fosilifere folosite in constructii) si coloane de bazalt (bazaltul de la Racos, Muntii Persani), formatiunea stalagmitica din Pestera Dragon-Onceasa (Muntii Apuseni), concretiuni de Feleac (Cluj) spectaculoase prin dimensiunile mari si morfologia diversa.

Muzeul de Paleontologie -Stratigrafie este situat in incinta Catedrei de Geologie-Paleontologie, in cladirea centrala a Universitatii Babes-Bolyai, din Str. M. Kogalniceanu nr.1. Muzeul este deschis publicului larg si poate fi vizitat cu planificare in avans la nr. de telefon 0264 405300 int. 5204 sau la adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea...

Tarif: intrarea libera

Orar

Luni – vineri – 10:00 – 14:00 Sambata, duminica – inchis

 

str. Mihail Kogalniceanu nr. 1 Coordonate GPS:

N: 46° 46' 03,1"

E: 23° 35' 28,9"

Telefon: +40 (0)264 - 405.300 / interior 5204

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web: http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/muzee/muzeul_paleo.html

Categorie: Muzee

Publicatii

publicatii03