• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeMineralogie/{/gallery}

Muzeul de Mineralogie care functioneaza in cadrul Catedrei de Mineralogie a Facultatii de Biologie si Geologie a Universitatii "Babes - Bolyai" (UBB) a fost conceput initial ca loc de studiu si aprofundare a cunostintelor pentru studentii geologi si specialisti in domeniu. Incepand cu anul 2002, Colectia didactica de minerale si roci si-a deschis portile publicului larg. Muzeul contine la ora actuala peste 16.500 de exponate (dintre care in jur de 12.500 minerale, peste 3.700 geme prelucrate si peste 200 meteoriti), grupate in mai multe colectii tematice (pe criterii sistematice si geografice).

Colectia sistematica de minerale ilustreaza peste 700 de specii distincte de minerale (inclusiv varietatile lor estetice, de tip „floare de mina" sau pietre de podoaba) din intreaga lume. Este cel mai bogat fond stiintific sistematic din Romania. Include o importanta colectie de aur nativ (450 de esantioane), cu precadere din zona Rosia Montana.

Colectia de geme din Romania este singura prezentare sistematica de acest tip din tara, ce pune in valoare potentialul natural local (peste 98 de localitati diferite) de pietre fine – in special reprezentate prin varietati de cuart si roci ornamentale. Colectia de geme (pietre pretioase si fine) reuneste 250 de exemplare de minerale prelucrate (diamant, smarald, acvamarin, rubin, safir, turmalin, topaz, zircon, turcoaza, granati, ametist, citrin, calcedonii, opal nobil, opal de foc etc.) intr-un cabinet de epoca din sec. XIX.

Colectia de meteoriti este singura de acest gen din Romania. Intruneste peste 200 de exponate din intreaga lume. Nucleul colectiei de meteoriti il constituie fragmentele din meteoritul „Mocs", cazut in 1882 pe raza comunei Mociu (jud. Cluj). Cel mai mare dintre aceste fragmente cantareste 35,7 kg. Colectia s-a imbogatit recent cu peste 30 de noi exponate donate de colectionari din tara si strainatate, intre care meteoriti din Sahara, tectite si un pseudometeorit (fabricat industrial).

Rolul asumat al Muzeului de Mineralogie es te acela de conservare si studiere a patrimoniului natural si a diversitatii de minerale si roci, in colaborare cu membrii Catedrei de Mineralogie. O alta misiune importanta este aceea de educare, in special a tinerei generatii. Anual, muzeul se bucura de peste 500 de vizitatori, dintre care peste 85 % sunt elevi si studenti din Cluj -Napoca. In randul acestora, vizitele tematice ghidate si proiectele educative concepute special, pe categorii de varsta („In cautarea comorii", „Testul grila", sau „Top 10") se bucura de un real succes.

Se pot organiza vizite ghidate pentru grupuri de min. 6 persoane (pentru scoli generale, licee este necesara prezenta unui insotitor), cu planificare in avans

Muzeul poate fi ocazional inchis pentru publicul larg (in general, in luna august). Pentru evitarea oricarui inconvenient, se recomanda planificarea vizitelor in avans.

Tarif:

Adulţi – 3 lei

Elevi, studenti, pensionari, persoane cu handicap usor, militari in termen – 1,5 lei

Studentii Universitatii „Babes – Bolyai", Facultatea de Biologie si Geologie - gratuit

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de gratuitate

Orar

Marti – vineri – 11:00 – 14:00 Luni, sambata, duminica – inchis

 

str. Mihail Kogalniceanu nr. 1 Coordonate GPS:

N: 46° 46' 03,1"

E: 23° 35' 28,9

Telefon: +40 (0)264 - 405.300 / interior 5121

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web: http://bioge.ubbcluj.ro/MuzeuMin/

Categorie: Muzee

Publicatii

publicatii03