• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Muzee

{gallery}Atractii_turistice/Muzee/MuzeuldeArtaClujNapoca/{/gallery}

Muzeul de Arta Cluj-Napoca este o institutie publica de cultura a carei misiune este de a conserva, cerceta si pune in valoare patrimoniul real si virtual de arta romaneasca si universala. Este unul dintre cele mai importante muzee din Romania cu o colectie de peste 12.000 de piese de pictura, sculptura, arte grafice si decorative.

Infiintat ca institutie in anul 1951, muzeul functioneaza din anul 1956 in Palatul Banffy - o cladire baroca constituita pe baza planurilor arhitectului J. E. Blaumann, intre 1774 - 1785 - avand destinatia de resedinta a guvernatorului Transilvaniei. Este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca si unul de referinta pentru arhitectura de secol XVIII din Romania, decoratia arhitecturala in piatra fiind completata cu o serie de sculpturi cu valoare artistica deosebita realizate de Anton Schuchbauer.

Artistii romani care prin activitatea lor au contribuit la constituirea unei arte nationale reprezentative incepand cu secolul al XIX-lea sunt ilustrati cu opere semnate Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu si Stefan Luchian. Arta romaneasca a primei jumatati a secolului XX este reprezentata de lucrari semnate Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Darascu, Gh. Petrascu, Francisc Sirato, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Dumitru Ghiata, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea si Corneliu Medrea, legati de evolutiile artei europene nu numai prin optiuni stilistice si tematice ci si prin contacte si legaturi personale cu unii dintre cei mai mari notorii exponenti ai acesteia. Conexiunile cu arta europeana sunt marcante in modul cel mai evident la artistii care au evoluat sub semnl avangardei istorice, reprezentati in Galeria Mihailescu, M. H. Maxy, Milita Petrascu si Vasile Popescu.

Arta din Romania celei de-a doua jumatati a secolului XX este reprezentata de opere ale artistilor Catul Bogdan, Al. Ciucirencu, Aurel Ciupe, Ion Tuculescu, Ion Vlasiu, Constantin Lucaci si Corneliu Baba, semnificative pentru detasarea artistilor de retetele ideologico-artistice impuse de regimul comunist.

Calitatea manifestarilor organizate de catre Muzeul de Arta Cluj-Napoca a fost recompensata in ultimii ani cu premii nationale acordate de Ministerul Culturii si Cultelor pentru expozitiile Cultura si arta armeneasca la Gherla, Abosi Nagy Bela si Avangarda din Romania in colectii clujene.

Tarif:

1 expozitie: adulti - 4 lei

3 expozitii la alegere - 10 lei

Studenti, pensionari si persoane cu handicap - 75% reducere

Militari în termen- 50% reducere

Elevii si studentii care provin din scolile si facultătile de arte plastice - gratuit

Taxa foto: - 15 lei/pers, 150 lei/grup

Taxa video – 20 lei/pers, 200 lei/grup

Orar

Miercuri - duminica – 10:00 – 17:00 Luni, marti - inchis

 

Piata Unirii nr. 30

Telefon: +40 (0)264 - 596.953

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web: http://www.macluj.ro

Categorie: Muzee

Publicatii

publicatii03