• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Parcuri si spatii verzi

 {gallery}Atractii_turistice/Parcuri/Alexandru_Borza/{/gallery}

Gradina Botanica „Alexandru Borza” (Str. Republicii nr. 42) – Muzeu national, gradina a fost fondata in 1872, avand o suprafata initiala de 4,3 hectare. Prin grija prof. A. Richter suprafata sa a crescut la 9,6 hectare.

 In 1920, profesorul Alexandru Borza a elaborat planul de reorganizare a unei noi gradini botanice, a carei amenajare s-a realizat intre 1920-1930. In prezent, gradina are 14 hectare si o diferenta de nivel de 20 m si este impartita in mai multe sectoare, adapostind 11.000 exponate: sectorul ornamental (Gradina mediteraneeana, Rosarium, Gradina japoneza), sectorul fitogeografic (plantele sunt asezate dupa asociatiile lor naturale – Gradina Romana), sectorul sistematic (plantele sunt randuite dupa principii filogenetice), sectorul economic si medicinal, sectorul plantelor rare si endemice din flora Romaniei.

Remarcabile sunt cele doua grupe de sere cu o suprafata de 3500 mp, cu plante tropicale de interes stiintific si utilitar. In incinta Gradinii Botanice functioneaza Institutul Botanic, cu cele doua componente: Muzeul botanic (6.910 piese botanice reprezentand exponate de plante indigene si exotice) si Herbarul (660.000 de file de plante uscate – coli de herbar – asezate in dulapuri speciale).

Tarife acces intrare 5 lei/persoana. Accesul este gratuit pentru studentii si angajatii U.B.B., pe baza carnetului de student si a legitimatiei de serviciu. Elevii si studentii din afara Universitatii „Babes-Bolyai" beneficiaza de tarife reduse cu 50%.

Categorie: Parcuri si spatii verzi

Publicatii

publicatii03