• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Parcuri si spatii verzi

{gallery}Atractii_turistice/Hoia/{/gallery}

Se afla la vest de Dealul Cetatuia si reprezinta un important loc de agrement de week-end. Versantul nordic este acoperit cu o padure mixta de carpen, corn, alun, mar salbatic, salcam, gorun etc., cu numeroase poieni inflorite in care, periodic, se desfasoara diferite concerte.

Fauna este bogata si diversificata, fiind reprezentata de mamifere (soareci de camp, pisici salbatice, vererite, mistreti, iepuri de camp, gusteri s.a.), pasari (lilieci, mierle, cuci, cucuvele etc.). Partea nord-vestica este marcata de paraul Lungul, care a sapat Cheile Baciului - arie protejata de interes national, unde sunt conservate in situ elemente fosilifere din Oligocen. in apropiere de Padurea Hoia se afla si Parcul National Etnografic „Romulus Vuia", primul de acest gen din Romania.

Padurea Hoia este renumita in lume pentru prezenta fenomenelor paranormale, insa acestea au o baza stiintifica prea putin studiata. Totusi, in anul 1968 un clujean a fotografiat un OZN, fotografie care pare autentica, dupa parerea specialistilor.

Pe Dealul Hoia se afla statuia legendarului cioban Donath, despre care se spune ca ar fi anuntat autoritatile de sosirea iminenta a turcilor (secolul al XVII-lea – n.n.), care incercau sa devieze cursul Somesului prin strapungerea dealului in locul numit pana astazi Taietura Turcului, iar apoi, asemeni alergatorului de la Marathon, din cauza efortului si a emotiilor, ar fi murit.

 

Categorie: Parcuri si spatii verzi

Publicatii

publicatii03