• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Trasee turistice

Itinerar: Muzeul de Arta – Colectia de Istorie a Farmaciei – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sectia pavilionara – Muzeele Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara - Muzeul Zoologic – Vivariul – Gradina Botanica – Muzeul Botanic si Herbarul – Muzeul de Mineralogie – Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie – Muzeul Universitatii - Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sectia in aer liber.

Muzeele aflate in serviciul societatii sunt deschise publicului si oamenilor de stiinta in scopul studierii, educarii, relaxarii vizitatorilor. in municipiul Cluj-Napoca muzeele apartin diferitelor categorii: arta, istorie, etnologie si folclor, bilogie, geologie, etc.

Pornind din centrul orasului, propunem un circuit al principalelor muzee din municipiul Cluj-Napoca. La palatul Banffy, fosta resedinta a guvernatorului Transilvaniei din secolul al XVIII-lea va invitam sa admirati cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca. Acesta adaposteste astazi Muzeul de Arta, unul din cele mai importante muzee din Romania cu un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana, reprezentat printr-o colectie de peste 12.000 de piese de pictura, sculptura, arte grafice si decorative.

Vis a vis de Muzeul de Arta va atragem atentia ca exista un muzeu bine ascuns in inima Clujului: Colectia de Istorie a Farmaciei. In cladirea in care a functionat acum mai bine de 5 secole farmacia Hitnz (cea mai veche farmacie din Cluj) inca se mai pastreaza mobilierul farmaceutic autentic. Salile de vizitare ale muzeului sunt impartite in incaperea unde se vindeau medicamentele si subsolul farmaciei. Din secolul al XVIII-lea oficina este decorata cu o pictura murala in stil baroc, unica in Romania. In zilele noastre, subsolul farmaciei unde in perioada medievala aveau acces doar farmacistul si asistentii sai, este amenajat pentru public in ambianta unui laborator farmaceutic medieval. Daca doriti sa vedeti cum aratau medicamentele universale reprezentate de praful de mumie adevarata si praful de pietre semipretioase sau sunteti interesati de sursele naturale de calciu ce provin din pulberea de corali si ochii de rac nu ocoliti acest muzeu.

La doar 3 minute de mers pe jos aveti ocazia sa retraiti viata taranimii transilvanene de acum 200 de ani la Sectia Pavilionara a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Insasi cladirea daca ar putea vorbi v-ar povesti de importantele evenimente care au avut loc aici de-a lungul a 5 secole de existenta.. Doar subsolul pastreaza arhitectura secolului al XVI-lea, dar odata cu secolul al XIX-lea, aici a functionat cel mai important han al orasului: „Calul Balan". Mai tarziu, cladirea a devenit unul dintre cele mai importante edificii politice, administrative si culturale din Transilvania. Astazi expozitia permanenta a sectiei pavilionare este impartita in: ocupatiile secundare (culesul din natura, vanatoarea, pescuitul si albinaritul, etc.), cresterea animalelor, agricultura, mestesugurile, tesaturile traditionale, instrumentele muzicale traditionale, alimentatia, portul popular, xilogravura populara, icoanele si obiceiurile traditionale. Muzeul organizeaza si targuri anuale, manifestari stiintifice sau activitati cultural educative. La sfarsitul vizitei, in magazinul de souveniruri ale muzeului nu va fi usor sa alegeti cele mai reprezentative obiecte traditionale pentru Transilvania.

Muzeele Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) sunt bine ascunse in complexul imens al acestei universitati. Desi nu sunt recunoscute datorita vechimii, deoarece spatiile au fost create initial pentru cercetare, in timp acestea au devenit si obiective turistice. Amintim Gradina Agrobotanica si Muzeul Botanic, Acvariul si Muzeul de Parazitologie comparata. De exemplu, in anul 2002 a fost amenajat Muzeul botanic ce gazduieste ierbarul stiintific cu 40.000 de coli, o bogata colectie de droguri de la diferite plante medicinale, o colectie de seminte de la specii de plante cultivate si din flora spontana, mulaje, ierbare, carti si manuscrise vechi ale profesorilor care au predat in timp disciplina Botanica. Speram ca v-am starnit interesul pentru vizitarea acestui complex de muzee, care nu se incadreaza in tiparul obisnuit.

Continuand maratonul vizitarii muzeelor, ajungeti in campusul universitar Hasdeu, la Muzeul Zoologic de la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai". Planul dupa care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. In prezent colectia stiintifica de animale insumeaza peste 300.000 de piese, acestea fiind prezentate sub mai multe forme de conservare: impaiate, uscate, preparate in lichide, conservate si schelete. in cadrul expozitiei de baza sunt expuse si animale care reprezinta raritati, specii disparute, sau endemisme. La subsolul Facultatii de Biologie si Geologie cei mai curajosi pot vizita Vivariul, care cuprinde aproximativ 57 de specii de reptile, amfibieni, pasari si micromamifere. Veti cunoaste Vipera pufaitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Testoasa dobrogeana, etc.

Ramanand printre minunile naturii, va veti relaxa plimbandu-va prin Gradina Botanica, institutie subordonata de asemenea Universitatii „Babes-Bolyai". Spatiul gradinii este impartit in mai multe sectoare, fiecare cu specificul sau: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Gradina Botanica detine plante autohtone rare, amenintate sau vulnerabile, unele chiar endemite, dintre care amintim: Saponaria bellidifolia, Papaver corona sancti-stephani, Armeria maritima, Dianthus spiculifolius, Dianthus petraeus ssp. simonkaianus, Campanula carpatica, Centaurea reichenbachii, etc. Bine reprezentate sunt si plantele de sera precum nufarul de Amazon (imagine nufar), trestia de zahar, papirusul, plantele de mangrove, feriga arborescenta, plantele insectivore, eucaliptul, gimnospermul Welwitschia mirabilis, palmierul de zahar, palmierul de ulei, cat si inediteleplante asemanatoare pietrelor apartinand genului Lithops, originare din Africa de Sud. Daca sunteti interesati si de partea stiintifica a botanicii, va recomandam sa vizitati Herbarul si Muzeul Botanic doua zone de interes general din incinta Gradinii Botanice.

Coborand spre centru, in sediul central al Universitatii „Babes-Bolyai" puteti vizita 2 dintre muzeele care pe langa scop turistic, au si scop de conservare si studiere a patrimoniului natural si a diversitatii de minerale si roci.

Muzeul de Mineralogie care functioneaza in cadrul catedrei de Mineralogie a Facultatii de Biologie si Geologie a fost conceput initial ca loc de studiu si aprofundare a cunostintelor pentru studentii geologi si specialistii in domeniu. Incepand cu anul 2002 Colectia didactica de minerale si roci si-a deschis portile publicului larg. Muzeul contine la ora actuala peste 16.500 de exponate (minerale, geme prelucrate si meteoriti) grupate in mai multe colectii tematice.

Pentru vizitarea Muzeului de Paleontologie si Stratigrafie iesiti in curtea interioara si ajungeti la Catedra de Geologie - Palentologie a Facultatii de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai". Muzeul detine peste 50.000 de esantioane cu valoare stiintifica, didactica si culturala deosebita. Puteti vizita colectia taxonomica de paleontologie (plante, nevertebrate si vertebrate fosile din tara si strainatate), colectia de vertebrate (ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden si cateva esantioane din celebra fauna de dinosauri din Bazinul Hateg si din cel al Transilvaniei), colectiile regionale si cea mai valoroasa colectie: colectia de tipuri ce cuprinde peste 200 de specii de plante si animale fosile.

Vis a vis de sediul central al Universitatii „Babes-Bolyai" merita sa vizitati si Muzeul Universitatii, care a fost infiintat cu scopul de a pune in valoare istoria deosebit de bogata a invatamantului universitar clujean de-a lungul secolelor. Prin specificul sau muzeul ofera fiecarui student si mai ales viitor student al Universitatii „Babes-Bolyai" o perspectiva sintetica despre ceea ce a isemnat si inseamna viata academica a Clujului.

Daca vizitati municipiul Cluj in perioada vacantelor, este posibil ca Muzeul de Paleontologie si Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie sau Muzeul Universitatii sa fie inchise, datorita faptului ca ghizii acestor muzee fac parte din personalul stiintific al Universitatii „Babes-Bolyai" si ar putea fi in concediu. De aceea, pentru evitarea oricarui inconvenient va recomadam programarea vizitelor in avans (prin mail sau telefonic).

Alt muzeu care are program special de vizitare este Sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Acesta nu poate fi inclus in circuitul muzeelor din centru, deoarece este localizat la iesirea din Cluj-napoca spre Zalau. Insa exista mijloace de transport in comun care va pot facilita accesul. In perioada iernii acesta este inchis, dar de la 1 mai, pana la 1 noiembrie aveti ocazia sa admirati cel mai vechi si mai mare ,uzeu etnografic din Romania. Exponatele sunt reprezentate de constructii grupate pe tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitecura populara, instalatii populare, ateliere mestesugaresti, precum si fantani, porti, troite si textile de interior.

Categorie: Trasee turistice

Publicatii

publicatii03