• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Trasee turistice

Itinerar: Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata" – Biserica Reformata – Catedrala Ortodoxa – Biserica Reformata - Calvina cu Doua Turnuri – Biserica Unitariana – Biserica Evanghelica – Biserica si Manastirea Franciscana – Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihai" – Biserica „Bob" – Biserica Piaristilor.

Renumit ca si oras pluriconfesional si multietnic prin traditie, Clujul este bogat reprezentat de multitudinea edificiilor religioase inaltate de-a lungul secolelor (XIV-XIX) in variate stiluri arhitecturale. Va invitam sa descoperiti o parte din acestea.

Traseul nostru incepe cu Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata". Situata pe Bulevardul Eroilor, este cunoscuta si ca „Biserica Minoritilor" gratie ctitorilor sai. Astfel, intre anii 1779-1930 a fost biserica romano-catolica. Prin mutarea sediului Episcopiei Greco-Catolice, de la Gherla la Cluj, in anul 1930, biserica a devenit catedrala greco-catolica. in anul 1948, odata cu desfiintarea Bisericii Romane Unite, biserica a trecut in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane. A fost recuperata de greco-catolici in 1998, reintrand in posesia Episcopiei Greco-Catolice.

De pe Bulevardul Eroilor continuam traseul pe o strada foarte veche a Clujului, strada Mihail Kogalniceanu. In capatul estic ni se dezvaluie un lacas cu aspect de cetate: Biserica Reformata. Constructia propriu-zisa a bisericii a inceput in perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea sub supravegherea calugarilor franciscani minoriti, cu sustinerea regelui Matei Corvin. Este cea mai mare constructie gotica cu o singura nava (biserica sala) din Transilvania. Fiind renumita pentru acustica sa, adaposteste numeroase concerte de orga.

De la Biserica Reformata ne indreptam spre Piata Avram Iancu. Aici, punctul de atractie il reprezinta Catedrala Ortodoxa, ridicata in perioada anilor 1923-1933 dupa planurile arhitectilor Constantin Pomponiu si George Cristinel. In anul 1973, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 2006 edificiul serveste drept Catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului care este totodata si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Vizavi de catedrala se afla Biserica Reformata-Calvina cu Doua Turnuri. Denumita si „Biserica Reformata-Calvina din Orasul de Jos", a fost construita in secolul al XIX-lea in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului Winkler Georg, inspirat de biserica mare din Debrecen. Constructia a durat mai multe decenii din cauza lipsei de fonduri. Dupa moartea lui Winkler Georg, Anton Kagerbauer a fost insarcinat cu finalizarea lucrarilor, insa a modificat planul fatadei si al turnurilor.

Mergand spre vest, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 intalnim Biserica Unitariana, construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in stil baroc, cu elemente rococo si neoclasiciste, dupa planurile arhitectului vienez Anton Türk. Se spune despre acest lacas de cult ca ar adaposti piatra rotunda uriasa de pe care David Francisc a tinut o predica in urma careia cetatenii orasului Cluj au trecut la unitarianism.

Pe acelasi bulevard, in capat, la intersectia cu Piata Unirii se afla Biserica Evanghelica. Pentru construirea acestui lacas s-au folosit blocurile de piatra ale Bastionului Macelarilor.

Continuam traseul spre cea mai veche piata a orasului – Piata Muzeului. Aici se afla Biserica Franciscana, lacas de cult ridicat pe locul unei mai vechi biserici romano-catolice, prima din Cluj, distrusa in timpul primei invazii a tatarilor. Manastirea construita langa biserica in secolul al XV-lea adaposteste azi „Liceul de Muzica Sigismund Toduta".

Din Piata Muzeului ne indreptam spre o alta piata veche a orasului – Piata Unirii. Unul dintre cele mai impunatoare si valoroase edificii gotice din tara noastra isi are locatia aici, si anume Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihai". Avand o vechime de aproape sapte secole, in acest lacas de cult a fost botezat Matei Corvin si au fost investiti principii Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Bathory si Gabriel Bathory. Turnul de pe fatada nordica a bisericii a fost construit intre 1834-1863 in stil neogotic, avand o inaltime de 80 de metri, inclusiv crucea.

Din Piata Unirii ne indreptam spre prima biserica greco-catolica construita in Cluj si cea mai veche biserica romaneasca din oras – Biserica Bob. Numele ii provine de la cel al episcopului Ioan Bob, nobil roman, ajuns episcop greco-catolic al Blajului, pe cheltuiala caruia a fost ridicat lacasul de cult, intre anii 1801-1803. Aici a avut loc, in anul 1864, cununia dintre Veronica Micle si Stefan Micle, viitorul rector al Universitatii din Iasi.

Biserica Piaristilor incheie traseul propus. Cunoscuta si ca „Biserica Iezuitilor" sau „Biserica Universitatii" din Cluj-Napoca, reprezinta prima biserica catolica edificata in Transilvania dupa Reforma Protestanta. Sub cladirea bisericii se afla o cripta cu 140 de locuri de inmormantare.

Categorie: Trasee turistice

Publicatii

publicatii03