• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Trasee turistice

Municipiul Cluj-Napoca este beneficiarul unui patrimoniu cultural bogat si interesant, ansamblurile de arhitectura si siturile arheologice pastrand memoria si identitatea spatiului clujean, definindu-i personalitatea specifica si oferind societatii moderne o experienta unica din punct de vedere estetic si emotional.

Amenajate inca din perioada medievala si apoi in epoca moderna si contemporana, ca spatii economice si de petrecere a timpului liber, pietele si zonele pietonale ale orasului va vor incanta prin diversitatea ansamblurilor arhitectonice – monumente istorice.

 

Piata Unirii reprezinta, inca din vechime, centrul vietii economice, spirituale si administrative a orasului, pe amplasamentul ei (in perioada romana – 106-275) desfasurandu-se o intensa viata cotidiana, dupa cum a reiesit din sapaturile arheologice ale ultimelor decenii. A fost cea mai importanta zona a orasului in secolul al XV-lea, fiind punctul zero al istoriei medievale, moderne si contemporane a acestui oras. In piata aveau loc si evenimente mai putin placute, cum ar fi executiile publice, decapitari, arderi pe rug, spanzurari.

In centrul Pietei Unirii, coborati privirea si la aproximativ 2 metri fata de nivelul orasului de astazi descoperiti fragmentele din cetatea romana. Cercetarile si sapaturile arheologice au scos la suprafata numeroase marturii si urme de locuire din Napoca romana: tezaure monetare, ateliere de ceramica, arme etc. cantonate actualmente in Lapidariul roman din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. In Piata Muzeului, cea mai veche piata a orasului, puteti vedea conservate in situ ruinele unei constructii din piatra prevazuta cu instalatii de incalzire.

De la periplul roman, descoperiti Clujul gotic sau Clujul baroc. In Piata Muzeului, urme ale primei incinte fortificate a orasului strajuiesc intrarea singurului muzeu de speologie din tara. Turnul de aparare din coltul de Sud-Est al primei incinte fortificate a Clujului dateaza din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

In Evul Mediu, odata cu dezvoltarea economica si cresterea demografica a orasului, vechiul zid de aparare al Cetatii a fost dezafectat incepand din secolul al XV-lea, dupa extinderea considerabila a suprafetei inconjurate de ziduri, ca urmare a privilegiilor acordate Clujului de catre Sigismund de Luxemburg. Astfel, fragmente din a doua incinta fortificata pot fi vazute in perimetrul delimitat de strazile Potaissa, Napoca si Universitatii. A doua cetate avea dimensiuni mult mai ample fata de prima cuprinzand intre ziduri aproximativ 45 de hectare. In secolul al XV-lea erau mentionate 18 turnuri in colturile cetatii, la portile orasului sau intermediar (Turnul Podului, Turnul Manastirii, Turnul Croitorilor etc.).

Din cele 18 turnuri de aparare ale cetatii astazi puteti vizita doar Turnul Croitorilor. impreuna cu fragmentul de curtina acesta a fost restaurat si inclus in circuitul turistic in 2009.

Categorie: Trasee turistice

Publicatii

publicatii03