• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Trasee turistice

Itinerar: Cetatuia – Biserica Franciscana – Biserica Unitariana – Palatul Banffy – Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata" – Biserica Iezuitilor (Piaristilor)

Traseul incepe cu o vizita a Cetatuii. Aici, austriecii au construit in secolul al XVIII-lea o fortificatie de tip Vauban, dupa proiectul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Complexul adapostea cladiri administrative, garnizoana si depozitul de armament si avea bastioane la colturi, o reduta si trei porti incluse in cladiri cu etaj, din care se mai pastreaza cele de pe laturile de est si nord. Fortificatia avea rol de control asupra orasului.

Coboram spre centrul orasului, in Piata Muzeului, unde urmeaza sa descoperim unul dintre cele mai vechi si semnificative edificii ale orasului: Biserica Franciscana. Principala componenta in stil baroc a acestui lacas o reprezinta turnul, construit de franciscani in 1728 cu ocazia unei campanii de restaurare a bisericii. Tot cu aceasta ocazie a fost refacut interiorul prin boltiri tipice baroce la o cota mai joasa decat vechea acoperire gotica prabusita la acel moment.

In continuare, traseul arhitecturii baroce din Cluj propune o oprire si la Biserica Unitariana de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Ca si stiluri arhitecturale, edificiul combina elemente baroc, clasiciste si rococo, interiorul infatisand mai ales barocul.

Ne vom indrepta in continuare spre Piata Unirii, a carei latura estica este dominata de Palatul Banffy, cea mai artistica constructie baroc din Transilvania. Edificiul a fost proiectat si realizat de arhitectul Johann Eberhard Blaumann intre 1774-1786. Multe familii nobiliare care si-au construit case la Cluj dupa 1790 au luat ca model Palatul Banffy.

Acelasi arhitect, Johann Eberhard Blaumann, si-a dovedit maiestria in proiectarea fatadei armonioase si a turnului Catedralei Greco-Catolica „Schimbarea la Fata". Acoperisul turnului s-a distrus in incendiul din 1798 si, dupa o solutie provizorie, abia la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost reacoperit cu acoperisul original, baroc.

Inca un lacas de cult, primul edificiu ecleziastic in stil baroc din provincie – Biserica Iezuitilor (Piaristilor) – completeaza traseul. Ridicata intre anii 1718-1724, biserica prezinta un contrast puternic intre o arhitectura monumentala si sobra in exterior si un interior foarte bine ornamentat, aproape exuberant, o bijuterie a stilului baroc.

Categorie: Trasee turistice

Publicatii

publicatii03