• bestofcluj.png
  • clujuldelanganoi.png
  • gradinabotanica.png
  • muzee.png
  • parcetnografic.png

Legendele Clujului

Podurile orasului si istoria lor


small Podul Mare la nceputul secolului al XX-leaPodurile Clujului au o istorie la fel de interesanta si spectaculoasa ca aceea a localitatii careia îi apartin. Nu dispunem în prezent de informatii legate de podul (podurile) ridicate peste Somes, anticul Samus, în epoca romana. Este posibil ca podul principal al orasului roman Napoca sa fi fost situat în zona Podului Mare din epoca medievala, ridicat, la randul sau, pe locul actualului pod rutier de pe strada Horea.

În secolul al XIX-lea este chiar atestata la Cluj o legenda potrivit careia la podul de peste Somes si-ar fi gasit sfarsitul regele dacilor, Decebal, urmarit de soldatii romani. Chiar daca aceasta legenda este, probabil, o inventie a carturarilor umanisti ai epocii, este posibil ca aparitia ei sa fi fost asociata si cu supravietuirea în epoca respectiva a urmelor unei constructii romane.

Citeste mai mult aici...


Tunelele Clujului. Legende si realitati istorice

Cei mai multi dintre clujeni au auzit, probabil, relatari referitoare la misterioasele tunele subterane ale orasului, ale caror origini ar coborî adanc în negura istoriei. Imaginarul contemporanilor nostri nu este mai putin atras de mistere decat acela al oamenilor din vechime, iar printre miturile care au fascinat întotdeauna omenirea, cel al lumii subpamantene este unul dintre cele mai persistente. Versiunile hiperbolizante ale acestei mitologii a Clujului subteran vorbesc, în esenta, despre cateva tunele de mari dimensiuni, care ar lega centrul Clujului de biserica – odinioara fortificata – de la Cluj-Manastur, de cetatea de la Floresti sau de fortificatia austriaca de pe Cetatuie.

Citeste mai mult aici...

 

Legenda regelui Matia

small Statuia Regelui MatiaCladirea în care, la 23 februarie 1443, s-a nascut Matia, cel de-al doilea si cel mai mic dintre fiii lui Ioan de Hunedoara, dateaza de la începutul secolului al XV-lea. Atunci, un întreprinzator al epocii al carui nume nu ni s-a pastrat a achizitionat doua cladiri din Cetatea Veche a Clujului si a ridicat în locul lor o cladire spatioasa, care a devenit, în cele doua secole care au urmat, cel mai confortabil si mai costisitor han al Clujului.

Cladirea este situata pe latura de nord a micii piatete de la intersectia strazilor Matei Corvin, Sextil Puscariu, Virgil Fulicea, Victor Deleu si Franklin Delano Roosevelt, în apropierea locului în care se afla, cu sapte secole în urma, principala poarta de intrare în asa-numita „Cetate Veche" a Clujului.

Citeste mai mult aici...

 

Martiriul lui Baba Novac

In timp ce Mihai Viteazul se afla în pribegie la Praga, încercand sa recastige bunavointa împaratului Rudolf al II-lea, Baba Novac, capitanul sau sarb, a fost executat în piata centrala a Clujului. Dupa ce voievodul fusese înfrant de numerosii sai dusmani si obligat sa ia calea exilului, Baba Novac intrase, în decembrie 1600, în serviciul generalului Basta, care îi încredintase misiunea de a apara frontiera Transilvaniei în zona Lipovei. În momentul în care transilvanenii au reînceput sa dea semne de nemultumire fata de stapanirea imperiala, Basta a încercat sa le recastige bunavointa predandu-li-l pe fostul general al lui Mihai.

Citeste mai mult aici...

 

Statuia Sfintei Maria Protectoarea

small Statuia Sfintei Maria Protectoarea - 1859Este cel dintai monument public al orasului. A fost realizata în 1744, la initiativa si cu finantarea guvernatorului Anton Kornis, ca semn de recunostinta pentru ocrotirea Clujului în timpul marii epidemii de ciuma dintre anii 1738 si 1742. Din acest motiv, statuia a mai fost numita si „statuia ciumei".

Statuia a fost realizata de sculptorul austriac Anton Schuchbauer. Localizarea initiala a statuii, în piateta de la intersectia strazilor Universitatii si M. Kogalniceanu, era datorata faptului ca în aceasta zona îsi aveau resedinta, în epoca, institutii de învatamant catolice, precum si biserica si sediul ordinului iezuit.

Citeste mai mult aici...

 

Confruntari si dueluri în epoca medievala

small Duel judiciar n Evul MediuClujul a fost, probabil, cel mai agitat si mai turbulent dintre orasele Transilvaniei medievale. În momentul transformarii sale în oras regal, Clujul era foarte diferit de celelalte localitati transilvanene care dispuneau de un statut urban. În timp ce populatia majoritatii oraselor transilvanene era alcatuita cu precadere din colonisti germani, fiind, în general, una pasnica si omogena, Clujul a fost deschis asezarii nobililor, comerciantilor sau mestesugarilor, dar si unui mare numar de aventurieri din toate categoriile sociale si din toate neamurile.

Prezenta tuturor acestora i-a oferit Clujului, în timp, o stralucire greu de egalat printre orasele Transilvaniei medievale. Ea a creat însa, în acelasi timp, si premisele aparitiei unor situatii tensionate care au degenerat, adeseori, în confruntari armate dintre cele mai violente. 

Citeste mai mult aici...

 

O altfel de iluminatie, cu Avram Iancu student (1842)

In fiecare an, pe vremea studentiei lui Avram Iancu, la Cluj se tinea cu mare fast în seara zilei de 18 aprilie o sarbatoare numita “Iluminatie” (înscrisa astfel în documentele maghiare) în cinstea zilei de nastere a împaratului austriac Ferdinand (cu numele sau întreg Ferdinand Carol Leopold Iosif Francisc Marcelin, nascut la 19 aprilie 1793 în Viena), care purta si titlul de principe al Ardealului. În perioada 1841 - 1846, Avram Iancu era student la Colegiul Piaristilor din Cluj, de pe str. Lupului (azi str. Mihail Kogalniceanu), alaturi de alti tineri romani si de alta etnie: maghiari, secui, sasi, germani, armeni etc. 

Citeste mai mult aici...

 

Femei celebre legate de istoria Clujului

small Clujul n 1617. Gravur de Georg Houfnagel detaliuAcuzata de vrajitorie si de relatii incestuoase cu fratele ei, principele Gabriel Bathory. S-a casatorit la Cluj, în 1608, cu Dionisie Banffy de Losoncz (m. 1612). Recasatorita în 1613 cu Sigismund Josika. Înrudita cu faimoasa sa contemporana, Elisabeta Bathory de Ecsed.

Acuzata de vrajitorie de Gabriel Bethlen, a fost cercetata, timp de sapte ani, în trei procese de vrajitorie, încheiate prin condamnarea sa la exil si la confiscarea totala a averii (1621).

Citeste mai mult aici...


Publicatii

publicatii03