VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
11°C

„Dacă vreţi să exploraţi nordul României începeţi de la Cluj, un oraş medieval renăscut datorită spiritului creativ al locuitorilor“, spunea reporterul englez Charlie Ottley, în partea a treia a documentarului „Wild Carpathia”. 

Clujul este „poarta“ spre nordul Transilvaniei, cum e prezentat în partea a treia a seriei de documentare „Wild Carpathia“, dar şi ”oraşul-comoară” (istoricul clujean Lukács József a scris o carte intitulată ”Clujul, oraşul-comoară” unde povesteşte legendele bătrânului oraş) datorită istoriei care poate fi întâlnită la fiecare pas.

  1. Piața Muzeului este cea mai veche piață a orașului din inima Transilvaniei, cu o arhitectură predominantă gotică și barocă. Clădirile ce pot fi descoperite aici sunt Biserica și Mănăstirea Franciscană, Casa Matia Corvin, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Obeliscul Carolina – primul monument laic al orașului.
  2. Piața Unirii este o zonă cu importante ansambluri arhitecturale gotice, baroce si neo-baroce din Transilvania precum Biserica Romano-Catolica Sfântul Mihail, Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei, Statuia lui Matia Corvin, strada în oglindă și alte vechi palate nobiliare.
  3. Strada în oglindă, unică în Europa, reprezintă una dintre atracţiile turistice ale Clujului. Ansamblul arhitectural, unic în Transilvania, este format din două clădiri identice, dispuse de o parte şi de alta a străzii Iuliu Maniu. Legenda spune că “palatele în oglindă” au fost construite astfel de un nobil pentru ca cele două fiice moştenitoare ale sale să nu se supere.
  4. Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, extinsă pe o suprafață de 14 hectare, a fost fondată în 1872 și este una dintre primele, cele mai mari și mai complexe astfel de grădini din sud-estul continentului. Principalele atracții ale locației sunt serele cu plante tropicale și ecuatoriale, gradina romană și grădina japoneză.
  5. Cetățuia reprezintă unul dintre cele mai înalte și importante puncte de vedere a panoramei orașului. Situată la o altitudine de 405 metri, fortificația a fost construită între anii 1715 – 1735 sub formă de stea, ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare.
    Punctele de reper pe dealul Cetățuia sunt Hotelul Belvedere, o clădire modernă masivă vizibilă din multe zone ale orașului și Crucea e amintește de martirii Revoluției de la 1848.
  6. Turnul Croitorilor – parte din vechiul zid de apărare al orașului, care înconjura în vremurile de demult o suprafață de 45 hectare, cât măsura cetatea, este unul dintre puținele turnuri care s-au păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre, acesta este și astăzi intact. Aici se află și statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul.
  7. Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, în imediata apropiere a Bastionului Croitorilor, este una dintre cele mai masive construcții gotice din întreaga Transilvanie, cu aspectul unei cetăți.  În fața construcției se află Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu.
  8. Zidurile Cetății pe strada Potaissa – Cetatea Mare din Evul Mediu 
  9. Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” este descris de locurile unde tradiţia e acasă.  Muzeul cuprinde peste 41.000 de obiecte țărănești tradiţionale din secolele XVII-XX şi un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul conţine două secţii: secţia pavilionară şi Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (secţia în aer liber). Secţia Pavilionară funcționează în Palatul „Reduta” de pe strada memorandumului, în centrul oraşului. Pe locul clădirii actuale se aflau iniţial trei case medievale
  10. În cele din urmă, aleile pietonale de pe străzile recent modernizate pot reprezenta locația perfectă pentru captarea unui moment în inima Transilvaniei. Printre acestea amintim strada Regele Ferdinand, strada Emil Isac, strada Molnar Piuariu, strada Petru Maior sau Piața Lucian Blaga.