VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
13°C

Asfaltul de pe strada Piezișă a fost pictatat printr-o inițiativă internațională din care mai fac parte orașe precum Milano sau Amsterdam dar și alte orașe americane: San Diego, Miami ș.a

Proiectul a fost finanțat printr-un grant Bloomberg Philanthropies și o contribuție de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, iar câștigătorii au fost desemnați în urma unui concurs de idei pentru realizarea unei picturi stradale cu tema: Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – Anul competențelor și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient.

Obiectivul proiectului a fost întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada propusă pentru proiect a fost strada Piezișă, o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.

Strada Piezişă este plină cu nenumărate baruri şi cafenele, plină ochi de studenţi umblând în toate părţile, urcând şi coborând. A fost denumită chiar „ Strada studenţilor” sau „Strada care nu doarme niciodată”. După mai mulţi paşi, vei intra în atmosfera specifică unei zile de sărbătoare: muzică, mâncare, veselie, gălăgie; într- un singur cuvânt: studenţime. Fie că este dimineaţă, amiază, seară sau noapte, în orice zi a săptămânii, aici vei întâlni mereu tineri. Nici măcar nu trebuie un motiv de sărbătoare, strada va fi mereu plină de voie bună.

Echipa OCU&KERO, coordonată de către Corina Monea a realizat pictura “Ilustrație optică 3D” de pe strada studențiilor

Organizația Bloomberg Philanthropies investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică.

Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța.