VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
15°C

A venit mult așteptatul moment al anului în care se sărbătorește Halloween-ul (un eveniment internațional în care multă lume se constumează) și care în Ardeal este suprapusă sărbătorii cunoscută ca Ziua Morților sau Luminația cum este cunoscută popular.

Deci acest weekend este unul plin de activității dedicate Halloween-ului de la party-uri cu costumații speciale, tururi în zone bântuite păna la vizite în muzee la expoziții ieșite din comun și continuate luni la 1 Noiembrie cu Ziua Morților.

Aceasta  din urmă este o sărbătoare romano-catolică, iar în perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar a devenit populară în rândul locuitorilor din Cluj-Napoca. Credincioșii ortodocși, greco-catolici luterani, calvini, unitarieni sau romano-catolici din Cluj-Napoca păstrează tradiția și toata lumea se adună în cimitirte pentru a-i omagia pe cei dragi iar lumânările aduse lumineaza întreg orașul.

Expoziții inedite:

Pentru că se apropie noaptea de Halloween și pentru că oamenii se maschează în scheleți, vârcolaci, vampiri, mimând groaza, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei te provoacă la altceva: de ce să te joci de-a moartea când o poți vedea în toată splendoarea ei?

Noaptea Mumiei la Muzeul de Istorie, poți sta în aceeași încăpere cu o mumie egipteană mai veche de 2000 de ani, al cărei sarcofag este descoperit. Poți vedea picturile de pe textilele mumiei, poți afla date despre ea și poți să petreci o parte din noapte în aceeași încăpere cu… o mumie adevărată. Evenimentul are loc în 29 octombrie, între 19.00 – 00.00

Un alt muzeeu din Cluj-Napoca te așteptă la un eveniment inedit legat de cultura steampunk.

 

REACTOR de creație și experiment
Fright Night ⦿ Spoken Word – Open Mic

În seara de Halloween vă invităm să vă dați jos toate măștile, să fiți reali cu voi și cu publicul la primul open mic Poethree X Nest. Spoken word este despre eliberare și exprimare, e poezie, ritm, suflet, urlet, zâmbet și niciuna dintre astea totodată. Nu trebuie să te crezi poet că să ai ceva de spus, așa că vino #cucuraj și recită-ne poemul tău. Vom avea invitați membrii Nest și Poethree Collective care vor recita alături de voi în această seară în care singura regulă este să te ridici la microfon (dacă vrei, dacă nu, ești binevenit să asiști din public). Intrarea la spectacol este liberă, dar recomandăm să vă achiziţionaţi bilete în valoare de 0 lei.

Tururile din zonele bântuite ale Clujului:

Știai că în Cluj există o multitudine de clădiri și locații considerate a fi bântuite? Daca vreți să le descoperiți puteți să vă descărcați aplicația Questo, care poate fi descărcată gratuit aici sau să vă înscrieți la un tur ghidat de noapte în pădurea Hoia-Baciu pe site-ul celor de la Hoia-Baciu Project

Petrecerile de Halloween:

College Party – Halloween Spirits
ClujHub Halloween Costume Party
Halloween UMF Party
Noaptea Morților (de beți)
Apocalyptic Wasteland by NOA
Halloween Circus ~ The JOKER

sunt câteva dintre ele și poți găsi descrierea aici pe www.clujlife.com

Concert simfonic de Ziua Morților 

Pe 1 noiembrie, celebrăm Luminația, împreună, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca unde cei de la Scena Urbănă au pregătit un nou concert simfonic intitulat Requiem Aeternam. Spectacolul reprezintă un omagiu adus sufletelor adormite, dar și celor mai cunoscuți compozitori ai tuturor timpurilor. Muzica lui Puccini, Verdi, Mozart și Bach va învia prin interpretarea orchestrei și corului Claudiopolis Youth Orchestra.

  

Tot în cimitirul central in data de 2 Noiembriede la ora 11.00 este un Tur ghidat în Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca . Cimitirul Central este cel mai vechi cimitir din Cluj, înființat de autorități în urma epidemiei de ciumă din anul 1585. Numele cimitirului provine de la vechea denumire germana a zonei pe care se găsește actualul cimitir – Hasengarten (“Gradina cu iepuri” – în maghiară Hazsongardi temeto). Povestea acestuia este prezentată  la tur de către istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.

 

Sursa foto: Dan Tăuțan, clujlife.com, scena urbană