VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
1°C

Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă! – Nichita Stănescu

Dar timpul nu are frunze, și nici oamenii nu au. Ce avem în schimb, în lipsa frunzelor, e timp. Deși pare că nu e așa, fiind mereu pe fugă, ei bine, totuși avem. Fiecare din noi, încă avem. Avem timp să ne vedem unii cu ceilalți, dar și mai important, unii pe ceilalți. Avem timp să trăim cu adevărat, să simțim și să ne bucurăm.

Avem timp și avem toamnă, iar în Cluj și în imediata apropiere, avem locuri splendide din care să privim liniștiți la toate acestea. Iată deci, 7 recomandări cu locuri pe care să le alegeți pentru a privi minunatele culori pe care toamna ni le oferă în dar:

Prima recomandare din această listă este inima orașului, și anume Parcul Mare. Deși a trecut vara, parcul din centrul orașului menține atmosfera de festival, de această dată dându-i ocazia toamnei să se desfășoare în stilul ei spectaculos. Urmărind aleile parcului până la lacul Chios, frumosul covor de frunze galbene și arămii vă vor conduce spre o oază de nuanțe ce se combină și se reflectă în luciul apei. Fie că alegeți să faceți o plimbare la sfârșit de săptămână sau doriți să vă retrageți câteva minute din forfota orașului în zilele lucrătoare, Parcul Central vă așteaptă să vă dați întâlnire cu toamna, să luați loc pe o bancă, să vă bucurați de rățuștele și lebedele care încă se mai întrec pe lac, și evident, aveți posibilitatea să faceți toate acestea gustând dintr-un cornet cu castane prăjite, pe care le găsiți la câțiva pași depărtare, pe aleea care duce spre stadion. Ce mai, un carusel de nuanțe împletite cu gustul copilăriei, joacă și relaxare.

Grădina Botanică ,,Alexandru Borza” este cea de-a doua recomandare, iar despre aceasta trebuie să știți faptul că, fiind o instituție științifică, didactică și educativă, Grădina Botanică reprezintă un adevărat simbol al Clujului și este vizitată anual de peste 200.000 de persoane. Pe lângă șansa de a vedea peste 10.000 de plante, vă asigurăm că toamna se vede mult mai bine din zona de pădure, acolo unde în această perioadă s-a format un covor de brândușe de toamnă sau din foișorul roșu al grădinii japoneze, înconjurat de liniștitul iaz.

 

Pentru cei care și-ar dori să se îndepărteze de oraș dar timpul nu le permite, dar și pentru cei care își doresc să facă o călătorie prin gospodăriile de altă dată, Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” situat la intrarea în Pădurea Hoia își deschide porțile vizitatorilor de miercuri până duminică,  între orele 10:00 și 18:00, cu ultima intrare la ora 17:00. Obiectivele parcului, diversitatea de gospodării dar și un măgăruș vă așteaptă să vă bucurați de toamnă într-un cadru tradițional.

Cea de-a patra recomandare a noastră se află la aproximativ 25 de minute cu mașina de Cluj, în Gilău. De la drumul principal, urmăriți indicatorul care vă arată drumul spre Someșul Rece, iar la 5 minute distanță veți vedea pe sub crengile copacilor lacul Gilău, îmbrățișat de pădurea care îl înconjoară de pe cealaltă parte. Un tablou al naturii în nuanțe de verde/galben/arămiu și roșu vă va arăta pe viu imaginea unei îmbrățișări strânse din care nicio parte nu și-ar dori să se despartă. Și e atât de frumos…

Pentru cei care vă doriți să opriți clipa în loc, aveți posibilitatea de a servi o cafea sau de a lua masa lângă lac, la Motel Gilău.

 

De menționat ar fi și faptul că acest drum devine din ce în ce mai spectaculos la brațul toamnei, iar dacă vă îndreptați spre Mărișel, vă veți putea bucura mai mult de acest univers al culorilor pătrunzătoare. Următoarea noastră recomandare este Lacul Tarnița unde fie alegeți să faceți o drumeție montană pe Traseul în circuit spre locul de belvedere Piatra lui Lucaci fie alegeți Village By The Lake, un loc în care puteți servi masa nu de pe marginea lacului, ci de pe lac, la propriu. De la drumul principal va trebui să coborâți la pas drumul care vă va duce prin pădure la pontonul amplasat pe marginea lacului Tarnița, iar odată ajunși acolo, trebuie să-i dați voie magiei să se întâmple.

Continuând pe același drum, din Mărișel vă veți întâlni cu traseul Drumul Mareșalului care coboară spre Margău. Drumul Mareșalului poate cel mai spectaculos drum din județul Cluj, cu o rută panoramică cu viraje multe, chei adânci, urcușuri și coborâșuri într-un peisaj de basm care a fost construit între 1940-1943 pentru a facilita accesul armatei române către Cluj-Napoca.

  

 

Ultima recomandare din această listă este ceva mai aproape de oraș, pădurea Făget și aici fie alegeți un traseu tematic pentru o plimbare de exemplu traseul veveriței fie alegeți doar drumul ce strabate pădurea Făget spre Lacul Micești, ce trece pe lângă parcul de agrement Moara de Vânt și pe lângă o frumoasă pădure de mesteceni un loc ideal pentru un picnic.

 

Pentru ultimele două variante vă recomandăm să vă îmbrăcați mai gros, să luați cu voi o pătură, câteva gustări și un termos cu ciocolată caldă. Poate că a trecut atât de mult timp de la ultimul picnic în pădure încât nici nu vă mai amintiți, însă așa cum vă spuneam la începutul acestui articol, noi chiar avem timp și pentru micile plăceri care dau adevăratul sens vieții.

Alte locații din Cluj-Napoca unde natura ne oferă peisaje minunate, îmbrăcate într-o paletă de culori calde:

Pădurea Hoia-Baciu, Parcul Între Lacuri, Iulius Parc sau Dealul Cetățuia

Toamna este anotimpul recoltei, iar despre luna octombrie se spune că dezvăluie culorile pe care copacii le-au ținut ascunse tot anul, dar că și oamenii au un octombrie al lor. Așadar, până data viitoare, noi cei de la Visit Cluj vă dorim să alegeți cel puțin una dintre variantele propuse și să vă bucurați de momentele petrecute în natură, admirând grațioasa toamnă și trecând în revistă ceea ce ați recoltat de-a lungul acestui an, să vă dați voie să vă bucurați și de prezent.

Articol realizat de :
Oana Ratiu (doctorand în cadrul SDCRPP UBB Cluj-Napoca)
Foto: Radu Pădurean, Dan Tăuțan, bluedot.ro, Gradina Botanică , ghidul-horeca.ro, efainlacluj.ro