VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
15°C

Steampunk este un subgen al ficțiunii științifico-fantastice și a fanteziei retro-futuristice care încorporează tehnologia și estetica inspirate de mașinăriile industriale cu aburi din secolul al XIX-lea. Termenul “steampunk” a fost inventat la sfârșitul anilor ’80, dar rădăcinile genului literar pot fi urmărite în operele autorilor precum H.G. Wells și Jules Verne, care au scris ficțiuni speculative ce prezintă mașinării cu aburi și istorii alternative.

Steampunk a devenit, de asemenea, o subcultură, inspirând moda, arta, teatrul și meșteșugurile. Entuziaștii steampunk au început să creeze costume elaborate, gadget-uri și accesorii inspirate de epoca victoriană și tehnologia cu aburi, iar acum putem găsi subcultura steampunk în orașul nostru, Cluj-Napoca, adusă de trei instituții tematice pe care vi le voi prezenta în acest articol. Să urcăm în balonul cu aer și să începem marea noastră aventură!

Prima noastră oprire, și poate cea mai remarcabilă dintre ele, este Muzeul Steampunk Transylvania, situat în centrul orașului, pe Strada Ștefan Octavian Iosif 4. Fiind unul dintre cele două muzee Steampunk din întreaga lume, acest muzeu ne aduce piesele de artă ale mai multor artiști steampunk, atât locali, cât și internaționali, și servește ca o introducere excelentă în lumea incredibilă a Steampunkului.

Umplut cu invenții nemaipomenite și piese de artă fascinante, veți fi pierduți în detaliile de cupru ale multiplelor mașinării interactive pe care muzeul le are de oferit. Echipat cu un laborator de alchimie și o mașină a timpului complet funcțională, puteți alege să vă transportați în lumea ficțiunii științifice a lui Jules Verne sau să vă îndreptați spre lumea fanteziei, unde zânele și gnomii vă vor duce la petrecerea lor din hotelul melcului. Cu o secțiune nouă, submarinul Nautilus, atacat de Kraken însuși, aveți multe lucruri de făcut în acest muzeu, trebuie doar să vă lăsați imaginația să zboare. Atenție, s-ar putea să nu doriți să vă întoarceți în lumea reală după o astfel de experiență fascinantă!

Un alt loc cu tematică steampunk și foarte stilat în Cluj-Napoca este restaurantul Joben Experience Bar, situat la doar zece minute de centrul orașului, pe Strada Avram Iancu 29. Cu propriul lor dirijabil pregătit să decoleze și cu un spectacol de pălării intrigante, nu numai că lumea în care pășiți în momentul în care intrați în restaurant apare ca un mister, dar și mâncarea și băuturile servite aici au un je ne sais quoi mitic. Făcând referire la alchimia antică si studiu astrologic, poți deveni și tu un savant nebun explorând cele cinci simțuri prin băuturile lor de semnătură și să explorați camerele localului, fiecare abordând câte unul din cele patru elemente ale lumii cunoscute: apă, foc, pământ și vânt.

  

Luați o gustare rapidă și să continuăm cu turul nostru steampunk, deoarece ajungem la ultima noastră, dar nu cea din urmă destinație, cafeneaua-bar Enigma. Nu lăsați sentimentul paranormal al locului să vă înșele, dragi aventurieri, monstrul lui Nicola Tesla este un client de-al casei aici. Am auzit că el a construit mecanismele ceasului care se răspândesc în întreaga clădire, localul abordând o tematică cintecă a Steampunkului. Hai deși să stăm afară, în grădina fermecată, lângă copacul mamă care adăpostește toate animalele din pădure și să ne bucurăm de cafelele noastre.

Cum vă simți? Plini de întrebări, presupun, foarte bine. Puteți reveni în locurile Steampunk prezentate ca să aflați mai multe și aduceți-vă aminte întotdeauna că lumea realității are limitele ei, dar lumea imaginației este nelimitată!

 

 

Articol realizat de :
Ana-Maria Șoșdean (student masterand în cadrul FSE – UBB Cluj-Napoca)