Muzeul Farmaciei, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice a Transilvaniei, și-a redeschis porțile după o lungă perioadă de renovare și extindere. Acesta adăpostește peste 7.000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Muzeul funcționează în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și găzduiește două dintre cele mai restrânse, dar valoroase colecții ale sale: Colecția de istoria farmaciei și Colecția de aparatură medicală.
Muzeul Farmaciei se află în cea mai veche farmacie din Cluj, farmacia „La Sfântul Gheorghe”, cunoscută sub numele de farmacia Hintz, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573.
Muzeul a fost inaugurat în anul 1954. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecția de Istorie a Farmaciei fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
La originea acestui muzeu se află colecția de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean. Această colecție, însumând 1800 de piese, a fost donată muzeului, fiind îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI – XX.
Oficina (încăperea în care se vindeau medicamentele) este decorată cu o pictură murală în stil baroc, care datează din anul 1766. Această decorațiune de oficină este unică în România.
Mobilierul farmaceutic autentic datează din secolele XVII – XIX. Sunt expuse vechi vase farmaceutice de diferite tipuri, produse farmaceutice, vechi cărți și documente importante. În camera materiale sunt expuse peste 200 de vase farmaceutice din lemn, datate între secolele XVII-XIX. În acest tip de vase farmaciștii păstrau pulberile obținute din plante medicinale și unele pulberi minerale. Mai există o farmacie portativă din lemn, ale cărei sertărașe conțin numeroase sticluțe cu etichete corespunzătoare.
Curiozități:
pe panourile ușilor unui dulap din farmacie sunt reprezentate etapele vieții omului: copilăria, tinerețea, maturitatea și moartea
– arborele vieții încadrat de doi șerpi ai lui Esculap
– în holul de acces poate fi vazută o hartă cu firmele farmaciilor care au fost atestate în Transilvania de la sfarsitul sec. al XV-lea până la începutul sec. al XVIII-lea
– pulvis mumiae vere (praful de mumie adevarată) și praful din pietre prețioase, ambele fiind utilizate ca medicamente universale
– hyraceum – produs de origine animală (viezure african) cu multiple aplicații medicale: epilepsie, isterie
– theriaca venetiana, utilizat ca antidot pentru otrăvuri
– asfaltul din Siria utilizat în tratamentul reumatismului
– pulberea de corali precum și ochii de rac – surse naturale de calciu
Într-o cutie încă se mai păstrează praf de mumie, în alta boabe de cafea excretate de pisica Civet din Asia, considerate antispasmodice și afrodisice sau parți din glanede anale de castor, pe care le credeau bune împotriva epilepsiei și a holerei…
Foto: Muzeul Farmaciei și Radu Pădurean