VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
16°C

Nu departe de Cluj-Napoca în spre vest, găsim Munții Plopiș sau ai Șes-ului pe a căror culmii se evidențiază mai multe suprafețe netezite de aproximativ 600–700 metri ce imprimă reliefului aspectul unei câmpii suspendate. Aici găsim de peste 250 de ani stabiliți etnici slovaci descendenții ai slovacilor din Munții Tatra care și-au întemeiat mai multe sate de munte rasfirate, iar ale căror ocupații erau în special agricultură și sticlăria.

Transilvania este o regiune multietnică și pluriconfesională, iar acest lucru se poate observa în aproape toate localitățiile sale. Într-o astfel de localitate veți găsi un loc de popas tradiționalHuta Slavia cu o atracție turistică inedită : un traseu ecoturistic care spune povestea slovacilor din zonă.

Pe traseul turistic veți descoperi mai multe gospodării tradiționale cu unelte agricole arhaice ultizate în munciile câmpului sau în casele atelier de fierarie, morărit, pălincit sau sticlărie și zone dedicate animalelor care cresc în zonă.

Traseul începe de lângă locul de joacă pentru copii și trece pe lânga o zonă amenajată pentru ponei, apoi se trece pe lângă o turmă de oi, iar ca o primă oprire să o faceți la casa porcului – locul unde sunt expunse mai multe unelte vechi care se foloseau pentru prepararea bunătăților din carne de porc.

 

Traseul se continuă printr-o frumoasă pădure de mesteacăn spre un hangar unde vom descoperii povestea spicului de secară și a batozei și altor unelte istorice folosite la seceriș.

 

Poteca continuă pe prin pădure și pe lângă lizieră pădurii, vei trece pe lângă casa bunicii și stejarul sălbatic și vei ajunge în zona lacului unde este și zona caselor atelier.

Atelierele de tâmplărie, de țesut, pălincăria și muzeul sticlei vei putea afla istoria primei fabrici de sticla din România care a fost construită de slovaci în acești munții acum aproape 200 de ani.

Se poate vizita și moara pe apă cu o instalație încă funcțională, unde se macină faină utilizată în prepararea pâinii și a produselor de patiserie care se pot gusta fie la fața locului fie în restaurant și sunt coapte într-un cuptor tradițional cu foc de lemne.

Moara de ulei, păstrăvăria, căsuța cu turtă dulce, bijuteria, covăcia (atelierul de fierărie) precum și șura multifuncțională unde este și atelierul de creație sunt urmatorele obiective pe care le poți vizita pe acest traseu ecoturistic prin care vei afla povestea slovacilor din Huta.

Traseul se temină la magazinul de suveniruri care se află vizavi de restaurantul tradițional slovac, care oferă un meniu variat care are la baza mai multe produse slovace organice și a căror materie primă este produsă local
(păstrăv din lacul propriu, carne din crescatoria locala de mistreți și de bizoni, legume proaspete din sânul familiei și de la localnici și fructe proaspete din livezile satului)

În drumul tău spre Munții Plopiș-Șes sau la întoarcere vei putea vizita și Cetatea Bologa sau Muzeul Memorial ”Octavian Goga”  din Ciucea.

Sursă text și foto https://www.slavia.ro/huta-slavia