VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
2°C

Există sute de limbi în întreaga lume, însă doar una singură ne unește pe toți – mâncarea uimitoare!

Fiecare țară se exprimă pe sine prin gusturile, aromele și culorile sale, iar Cluj-Napoca este gazda multora dintre acestea – de la fructele de mare pe espetadas din Portugalia, la preparatele cu condimente în combinații surprinzătoare din Thailanda sau Vietnam, cultura gastronomică locală întâlnește diversitatea bucătăriilor internaționale, într-un periplu al aromelor care străbat Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Nord și America de Sud.

Pregătește-ți călătoria în jurul lumii cu lista noastră cu cele mai inedite localuri, începând cu…

 

Chez Benoît – specific francez

Oaspeții au ocazia de a se bucura de o experiență gourmet a celor mai populare feluri de mâncare franceze, precum Confit de Rață cu Cartofi Dauphinoise, Tartiflette Reblochon sau Fondue au Mont d’Or. Restaurantul propune ingrediente de foarte bună calitate, o varietate mare de vinuri locale franceze și deserturi rafinate, precum Bavarois cu ciocolată albă, Profiteroles Chocolat sau Nougat Glacé, într-un spațiu amenajat ludic, cu bun gust, toate acestea pentru o masă elegantă și reușită, alături de compania preferată.

 

A Camponeza Casă das Espetadas – specific portughez

Dacă ideea unei seri petrecută la lumina lumânării, la un pahar de vin roșu, pe acorduri de muzică fado te încântă, atunci acesta este locul potrivit pentru tine. Restaurantul imprimă cu lejeritate atmosfera mediteraneeană de pe malul râului Tejo, prin ingrediente proaspete și preparate specifice Portugaliei. Restaurantul oferă o selecție generoasă de vinuri: Vinho Verde, Cabeça do Toiro sau vinuri de Porto și beri locale, precum Super Bock și Sagres. Preparatele cele mai populare sunt Espedadas cu Ton, Somon și Pește Spadă, nelipsitul Bacalhau, Caracatiță și Vită Picanha Nobre (Angus). La finalul mesei, desertul este imperativ, Pastel de Nata, Baba de Camelo sau Brigadeiro fiind opțiuni excelente.

 

Da Pino– specific italian

Armonia gusturilor de pe meleagurile Italiei este întâlnită, de asemenea, la Da Pino, care propune preparate din ingrediente atent selecționate. Insalata di BresaolaSpaghetti Gamberi e ZucchineRisotto Tartufo e Prosecco sau clasicele deserturi Cannoli Sicilieni sau Panna Cotta sunt doar câteva dintre opțiunile pe care ospeții care le calcă pragul le au la dispoziție pentru o masă cu personalitate, care nu face concesii savorii.

 

Cucina Turea Băcănie cu Bucătărie – specific italian

Deși bucătăria italiană este deja consacrată în preferințele noastre culinare, Cucina Turea propune o experiență intimă aparte, într-un local primitor, care aduce aminte de micile băcănii din Italia. Cu o varietate de peste 90 de tipuri de paste, cei înamorați de bucătăria italiană trebuie să le tracă neapărat pragul. Meniul este unul select, realizat pe baza unor ingrediente premium, câteva dintre preparatele cele mai populare fiind: Linguine cu fructe de mare, prosecco e pomodoro, Ravioli cu leurdă și sos de roșii sau desertul Torta della nonna al ciocolato con mascarpone. Un local mic, dar cu suflet mare, care așteaptă să-l descoperi.

*Alte locații excelente pentru a încerca mâncarea italiană sunt: Tortelli Pasta Bar, Storia Cucina Centrale, Napoli Centrale, Beluga, Bistro Sorriso, Osteria del buon Vino, Restaurant Soggiorno, etc., iar lista continuă cu generozitate.

 

Bodega del Taco – specific mexican

Dacă o călătorie în America Latină este pe lista ta de călătorii, atunci acest restaurant este un punct de neratat! De asemenea, acesta este un local excelent pentru entuziaștii mâncării street food, care vor găsi o masă de prânz cu arome inedite. Restaurantul aduce experiența unei Taquería mexicana în Cluj-Napoca și oferă preparate simple, dar pline de savoare prin Tacos pentru toate gusturile, Quesadilla și faimoasele băuturi: Horchata, Jamaica și Tamarindo.

 

INDIGO Restaurant – specific indian

Cei care iubesc mâncarea picantă și condimentele surprinzătoare vor găsi în preparatele indiene ale restaurantului terenul perfect pentru explorarea combinațiilor de gust ieșite din tipare. Locația propune o experiență specială, printr-o mare varietate de aperitive, supe și feluri principale, dintre care nu lipsește celebrul Curry, culese din tradiția gastronomică a subcontinentului indian și nu numai, câteva dintre acestea fiind Pui Makhanwala, Pui Tikka Masala sau Paneer/Tofu Palak. Restaurantul are, de asemenea, opțiuni generoase pentru vegetarieni și vegani, majoritatea preparatelor putând fi adaptate cerințelor alimentare ale oaspeților. Astfel, într-o atmosferă primitoare, localul îi așteaptă pe cei dornici să exploreze o gastronomie unică, plină de culoare.

*Gandhi este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru a încerca mâncarea indiană

 

Little Hanoi Restaurant – specific vietnamez

Asia, alături de bucătăria sa cu arome și gusturi surprinzătoare, face popas în orașul Hanoi, pentru o experiență culinară a celor mai interesante preparate locale. Little Hanoi Restaurant își așteaptă oaspeții să descopere bucătăria vietnameză într-un local intim, cu personal foarte amabil, propunând preparate vegane, vegetariene și pentru iubitorii de carne. Câteva dintre rețetele cu care se mândrește sunt: Gỏi Cuốn Xoài (Pachețele de primăvară proaspete cu mango și creveți), Phỏ Bò (Supă Pho de Vită, Rețetă Originală din Hanoi), Bun Bo Hue (Ramen Vietnamez) sau Tom Xao Cari (Creveți în sos curry).

 

MyThai – specific thailandez

Dacă există o bucătărie care poate reprezenta perfect vibrația, culoarea și cultura națiunii sale într-o farfurie, aceasta este cea thailandeză. De la tăieței delicioși și curry, la supe și preparate din carne, MyThai aduce la Cluj cele mai interesante combinații de arome, prin preparate deja consacrate precum Pad Thai cu Pui, Salată de Papaya Verde cu Creveți, Pad See Ew cu Vită și celebrele Green Curry și Yellow Curry. Pentru o experiență completă a gustului, încheie masa cu un desert inedit, precum Budinca de Orez cu Mango.

 

Tokyo Japanese Restaurant – specific japonez.

Un vechi proverb japonez spune: Hara hachi bun me (腹八分目) – Mănâncă doar până când ești 80% sătul. Cu o experiență unică de servire și cu un meniu divers, Tokyo Japanese Restaurant aduce în prim plan tot ceea ce are mai bun de oferit gastronomia japoneză, de la supe, la sushi și tempura, astfel să te oprești la a fi doar 80% sătul este o adevărată provocare. Ramen Shoyu, Yakisoba Yasai și diferitele sortimente de Sushi: Ngiri, Maki, Roll, Sashimi sunt doar câteva dintre opțiunile restaurantului pentru un prânz consistent și plin de savoare sau pentru o seară elegantă în oraș în compania bucătăriei japoneze.

 

Restaurant Shanghai – specific chinez

Bucătăria chineză abundă de arome inedite și de combinații spectaculoase de legume, carne și condimente, atât pentru cei care iubesc să mănânce picant, cât și pentru cei care nu sunt atât de entuziaști cu privire la chilli. Restaurantul Shanghai este locul perfect pentru a începe periplul culinar într-una dintre cele mai rafinate și diverse bucătarii din lume, care se bazează pe trei principii: echilibrul, armonia și contrastul.

Câteva dintre cele mai spectaculoase preparate tradiționale ale restaurantului sunt: Supă WontonPiept de pui cu Bambus și Ciuperci aromate și Piept de Rață în sos Peking. Pentru o experiență completă, desertul nu poate lipsi, Găluștele cu susan negru sau Înghețata prăjită fiind opțiuni excelente care demonstrează măiestria unei bucătării care abundă în tehnici complexe și gusturi surprinzătoare.

*Restaurantele Shenyang, Hua Xia și Yummy Yang servesc, de asemenea, mâncare cu specific chinezesc excelentă

 

MEATinc – specific american

Un loc perfect pentru o masă rapidă și gustoasă în oraș, MEATinc transmite oaspeților pasiunea pentru preparatele din carne de porc și vită, în stil street food, printre care se regăsesc: Pulled Pork Burger, MEATinc Burger și Triple Bacon Cheeseburger. Ca în orice restaurant cu specific american, burgerul este vedeta meniului, alături de complementarii cartofi prăjiți. Restaurantul este o alegere excelentă pentru a-ți trimite papilele gustative într-o vacanță la mii de kilometrii, fără stres sau complicații logistice.

 

Rodizio – specific brazilian

Pentru cei pentru care nimic nu se compară cu un festin pe bază de carne la grătar, Rodizio propune un meniu autentic brazilian – Churrasco, care cuprinde șase tipuri de carne gătite la spadă, printre care se află baveta de vită, picanha și cârnăciorul brazilian. Stilul de servire al cărnii, denumit espeto corrido sau rodízio, de unde restaurantul își ia numele, imprimă, de asemenea, atmosfera unei churrasquería veritabile. Tot ceea ce rămâne de făcut oaspeților e să se bucure de o masă excelentă și să savureze o experiență culinară originală.

 

Marhaba Lebanese Restaurant – specific libanez

Pentru cei pasionați de gastronomia Orientului Mijlociu, Marhaba Lebanese Restaurant este punctul de plecare ideal într-o călătorie a gustului și a aromelor de la mare depărtare. Fascinanta bucătărie libaneză propune preparate pline de prospețime, în care fiecare ingredient este perfect echilibrat, iar întreaga compoziție surprinde vizual prin culoare și inedit! Tabouleh, Fattoush, Baba Gannouj, Lebanese UZI, Kebab Urfali cu sos roșu picant și deserturile tradiționale Kunafa libanez și Ashta cu fistic și apă de trandafir sunt doar câteva din mulțimea de feluri de mâncare deosebite care așteaptă aprecierea oaspeților.

 

Thessaly Greek Taverna – specific grecesc

Țărmurile Greciei, insulele însorite și peisajele sale pline de culoare sunt mai aproape ca niciodată prin savorile unei experiențe culinare autentice. Restaurantul își întâmpină oaspeții cu preparate tradiționale, precum Spanakopita, Saganaki cu vinete, Halloumi Pita sau Souvlaki de pui și feluri principale din fructe de mare. La finalul mesei, bogăția gustului și a texturilor bucătăriei grecești sunt încununate de deserturi apreciate, de neratat pentru orice gurmand, precum Portokalopita sau Bougatsa.

 

Café Rhédey – specific maghiar

Cluj-Napoca nu ar fi Cluj-Napoca fără bucătăria sa tradițională ardelenească, care îmbină influențe din gastronomia românească, maghiară și germană. Localizat în Palatul Rhédey, clădire cu poveste care face parte din patrimoniul cultural al orașului, restaurantul își invită oaspeții să descopere preparate autentice, precum: celebru GulașPapricaș de Ciuperci cu Mămăligă la Grill sau Pulpă de Rață á la Rhédey. Deserturile sunt un punct de neratat al meniului pentru gurmanzi, care propune Mákos GubaGăluște De Somló și Vargabéles – rețeta originală de desert cu tăieței cu brânză dulce și stafide din Cluj, într-o vreme atât de popular, încât era transportat zilnic cu avionul la Budapesta.

*Există o mulțime de localuri care servesc preparate din gastronomia maghiară în Cluj-Napoca, alte opțiuni excelente în acest sens fiind: 1568 Bistro, Bulgakov Cafe, Mikó, Tamas Bistro, Epoca Bella, etc.

 

Zama – specific românesc

Dar nimic nu se compară cu gustul mâncării gătite cu dragoste de Bunica, cu preparatele românești pe care le îndrăgim cu toții. Dacă ideea de a revizita gastronomia românească plină de savoare îți surâde, Cluj-Napoca nu te va dezamăgi în acest sens. Unul dintre localurile cu specific românesc din oraș este Zama, care printr-un meniu divers, impregnat cu simț ludic, îți propune o călătorie uimitoare printre bucate românești cu suflet și personalitate.

De la celebrele zămuri din Transilvania, precum Zamă de șelată verde cu zăr și ou fiert, Zamă de curechi sau Zamă aiță de ciuciuleți și hiribe, la preparatul local de neratat Varză ca la Cluj și la Mămăligă în pături cu brânză de capră și burduf, restaurantul aduce gusturile emblematice ale României în inima orașului.

*Restaurantele Casa Dacilor, Casa Veche, Casa Maramureșeană, Vărzărie, etc. sunt alte câteva dintre cele foarte multe opțiuni pentru a încerca bucătăria românească

 

După un periplu atât de generos prin surprinzătoarea gastronomie internațională, putem fi siguri de faptul că o călătorie de o mie de mile poate începe cu o simplă experiență culinară.

Tu pe care o alegi?

 

 

Articol realizat de :

Maria-Andreea Maier (Studentă anul II la Turism Cultural în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie)

 

Sursa foto: A Camponeza TripAdvisor, Zama TripAdvisor, Bodega del Taco Facebook, Tokyo Restaurant Cluj-Napoca Facebook, Thessaly Greek Taverna Facebook, MyThai-Cluj Facebook, Chez Benoît Facebook, Cucina TUREA – băcănie cu bucătărie Facebook, Da Pino TripAdvisor, Indigo Facebook, littlehanoi.ro, MEATinc. Cluj-Napoca Facebook, Restaurant Shanghai TripAdvisor, Restaurant Rodizio Facebook, Rhédey Café TripAdvisor, Marhaba Lebanese Restaurant TripAdvisor.