Dacă ai ajuns la Cluj-Napoca într-un weekend prelungit, o excursie în zonele înconjurătoare ale Clujului merită din plin deoarece aveți posibilitatea să descoperiți peisajul superb, activitățiile locale și în special oameni foarte primitori. Pentru primăvara aceasta vă propunem un itinerariu pentru o ieșire de o zi în satele ascunse în dealurile Clujului ale Ținutul Fluturelui Albastru.
Microregiunea ecoturistică – Ținutul Fluturelui Albastru e singurul loc din Europa unde regăsim, împreună, toate cele 4 specii de fluture Maculinea. Citește mai mult despre povestea fluturilor Maculinea
La doar 30 de minute de centrul Clujului mergând spre nord veți descoperii o zonă rurală cu turme de vite, oi, capre și măgari într-un peisaj de poveste.
Vă propunem o primă oprire în zonă la Șoimeni – satul cu morminte de uriași
Aici vă sugerăm o scurtă drumeție spre Piatra Șinteului de unde veți putea admira cel mai bine o panoramă frumoasă asupra satelor Vultureni și Șoimeni, dar și a cele 8 ridicături de pământ – glimee cu aspectul de movile care au fost sursă de inspirație pentru multe legende și povești locale legate în special de presupușii uriași care au locuit în zonă.
Drumeția pe Piatra Șinteului te va ajuta să înțelegi și arhitectura zonei care este strâns legată de roca exploatată odinioară acest din acest pinten respectiv tuful vulcanic. Această piatră poate fi profilată și fasonată relativ ușor la dimensiunile specifice folosirii ei în construcții, iar majoritatea locuințelor, șurilor, grajdurilor și a gardurilor sunt construite din piatră fasonată. Comuna Vultureni a adoptat de-a lungul timpului mai mulți artiști plastici, care creează dar și expun produsele lor în gospodăriile acestora pe care le poți vizita în drumeția ta. Pentru mai multe informații sau vizite ghidate, apelează la Centrul de Informare Turistică din Vultureni.
Chidea – „satul de piatră”
Aici meșteșugul ciopliri pietrei s-a transmis din generație în generație, iar astăzi satul este unicat în România datorită numărului foarte mare de construcții din tuf vulcanic. Piatra o putem regăsi atât în arhitectura gospodăriilor și a anexelor gospodărești dar și pe gardurilor ce străjuiesc ulițele satului. Meșterul Șipos David, unul dintre cei mai cunoscuți artiști cioplitori ai zonei a adus faimă localității, prin lucrările sale de artă unicat care reprezintă elemente cioplite în piatră fasonată în stilul renascentist târziu din Transilvania. În ultimii ani sătenii din Chidea au pus bazele un muzeu al satului, care cuprinde o superbă casă de piatră acoperită cu paie, o fântână și câteva anexe gospodărești construite în același stil autentic specific zonei.
Borșa – satul fructelor de pădure
În satul Borșa poți să te bucuri de o experiență culinară activă și anume să îți culegi singur fructele dintr-o fermă de fructe de pădure să mănânci cea mai delicioasă zmeură, să guști un pahar de sirop sau sa te relaxezi în hamac și să te bucuri de mâncare de calitate de la producătorii locali. Toate acestea le poți găsi la Ferma Delicium deschisă weekend de weekend în timpul verii, iar pe lângă fructele și produsele proaspete cei care doresc găsesc și alte produse locale realizate la fermă – siropuri, dulcețuri, murături
Luna de Jos – satul cu Turnul de vânătoare al fostului castel Teleki
Puțini știu că la Luna de Jos a existat un castel renascentist, acesta fost construit în secolul al XVII-lea și care aparținea familiei nobiliare Teleki. Castelul nu a rezistat în timp, datorită unor dispute politice (războiul curut – antihabsburgic) ale proprietarului său cu trupele austriece care au distrus castelul, la ordinul împăratului. Singurul element care a mai supraviețuit a fost doar turnul sudic, cu o înălțime de circa 35 metri, a cărui vârf este în formă octogonală, cu pilaștri scurți și ferestre. Domeniul castelului cuprinde și o superbă pădure-parc cu stejari, fagi sau castani seculari.
Dăbâca – satul cu una dintre cele mai vechi cetăți din Transilvania
Cetatea de secol IX avea o formă inelară și era formată dintr-un număr de patru incinte fortificate, cu un diametru total de 600 m. Este așezată pe Dealul Cetății la o altitudine de 698 metri, pe terasa superioară a văii Lonei și avea rolul de a menține controlul asupra drumului de transport al sării de la Sic la Poarta Meseșului. De-a lungul istorie sal a fost distrusă de mai multe ori iar apoi fost reconstituită, astăzi se mai poate observa anumite porțiuni din zidul acesteia restul cetății fiind acoperită cu pământ.
Străbătând acest ținut rural splendid vei putea să guști din produsele gastronomice locale, iar acest lucru poți să-l faci la numeroase ferme și pensiuni agroturistice din zonă.
iar ca experiența să fie completă poți începe cu o scurtă vizită a acestora.
În drumul tău de întoarcere spre Cluj-Napoca vei descoperii o gospodărie mai aparte în zonă..este Măgăria – acolo vei găsi măgăruși de la 0 la 30 de ani, lapte de măgăriță, produse unice făcute artizanal, delicatese din lapte de măgăriță și capră și experiențe de povestit. De reținut este că vizita se poate realiza doar cu o programare în prealabil.
Pentru mai multe detalii legate despre Ținutul Fluturelui Albastru puteți contacta Asociația Plaiuri Noi, cu ajutorul căreia am participat la un tur turistic informal în câteva sate și am descoperit obiective mai puțin cunoscute din zonă.
Sursa foto: Dan Tăuțan, Cristina Beligăr, Cluj.com și Ținutul Fluturelui Albastru