Puţină lume ştie că regele Carles al III-lea a avut o stră-stră-străbunică din Transilvania iar acesta a locuit la Cluj-Napoca.
Contesa Claudia (Claudine) Rhédey s-a născut într-un castel din județul Mureş și a copilărit în Cluj-Napoca, într-o clădire în colțul sud-vestic al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, mai precis în palatul Rhédey.
Clădirea în sine are o istorie interesantă. În jurul anului 1500 pe locul actualei clădiri se aflau patru case de patricieni clujeni. Pe locul lor s-a ridicat Palatul Rhédey în stil eclectic. La mijlocul secolului al XVI-lea Palatul Rhédey a ajuns în posesia familiei de negustori Vicei. Izvoarele scrise ale oraşului din acea vreme atestă faptul, că lui Máté Vicei i se datorază o fază de construcţie importantă a clădirii, acesta extinzând clădirea. Între anii 1680-1690, clădirea a aparținut aristocratului László Székely. Soţia lui, Sara de Buluşd, era fiica unui boier din Moldova. La iniţiativa soției lui László Székely care era fiica unui boier din Moldova, clădirea a fost refăcută iar în curtea interioară a palatului, se păstrează şi astăzi blazonul Sarei. Sala de bal a palatului Rhédey își leagă istoria și de cea a teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă amintește că in acest loc s-a permanentizat o primă instituție maghiară de teatru din Cluj, la 17 noiembrie 1792.
În anul 1807 contele Rhédey László moștenește palatul și de aici începe conexiunea Transilvaniei cu Casa de Windsor, fiindcă această clădire a găzduit-o pentru o vreme, acum circa 200 de ani, pe Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica regelui Marii Britanii, Carles al III-lea.
Legătura Transilvaniei cu regalitatea britanică
Claudia (Claudine) Rhedey s-a născut în 1812, în Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, în familia contelui László Rhédey și a baroneasei Ágnes Inczédy și a avea să copilărească la Cluj-Napoca.
La vârsta de 19 ani avea să-l cunoască la un bal pe ducele Alexandru de Württemberg, fiul ducelui Louis de Württemberg (fratele mai mic al regelui Frederic I de Württemberg). Claudina și Alexandru au dorit să încheie o căsătorie morganatică însă nu au reușit din cauza grofului Rhedey, tatăl Claudinei, care s-a opus acestei căsătorii.
Abia în 1835 după moartea grofului, aceasta s-a căsătorit cu Alexandru de Württemberg devenind contesă de Hohenstein. Cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, se căsătoresc, însă deznodământul este tragic. Claudia moare la o vârstă fragedă (29 de ani), în timpul unei călătorii. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie și Francisc.
Francisc – fiul Claudine avea să se nască cu titlul de conte de Hohenstein, iar în 1863 a fost numit prinț de Teck în Regatul de Württemberg și, în 1871, a fost numit duce de Teck de către împăratul Ferdinand I al Austriei. Acesta a fost căsătorit cu prințesa Mary Adelaide Wilhelmina Elizabeth de Cambridge (nepoata regelui George al III-lea) și a deținut titlul de Ducesă de Teck și au avut împreună patru copii, dintre care cea mai mare fiică a fost Mary de Teck cunoscută popular drept regina Maria, consoarta regelui George al V-lea, a fost regina Marii Britanii și bunică a reginei Elisabeta a II-a.
De-a lungul timpului Regele Charles a fost un promotor al României și al Transilvaniei
„Relațiile personale cu România sunt foarte importante pentru mine. Iubesc această minunată țară”
Din anul 1998, regele Charles a făcut mai multe vizite în România, dar cu caracter privat, mai ales în Transilvania, unde deține mai multe proprietăți. Prinţul Charles deţine 10 proprietăţi în România, achiziţionate prin Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, pe care o patronează.
Pe lângă desele sale vizite regele Charles a promovat România și prin documentarul “The Wild Carpathia” difuzat de postul de televiziune britanic Travel Channel unde descria România ca fiind “ultimul colţ al Europei unde vezi ce înseamnă cu adevărat sustenabilitatea, rezistenţa naturii şi păstrarea unor ecosisteme întregi în beneficiul întregii omeniri”
Alteța sa regală este și Doctor Honoris Causa al UBB din anul 2017
Distincţia i-a fost acordată pentru eforturile sale de a păstra patrimoniul cultural, tradiţiile şi diversitatea naturii din România. Iar anul 2017 a fost și anul în care regele a vizitat ultima dată Clujul.
Sursa text: printransilvania.ro, monitorulcj.ro
Sursa imagini: monitorulcj.ro, Amintiri din Vechiul Cluj