VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
16°C

You better watch out / You better not cry /  You better not pout / I’m telling you why…

Santa Claus is comming to town!

Exact, suntem în acea perioadă din an! Cea mai frumoasă perioadă, de altfel! Și ce crezi? Târgul de Crăciun și-a deschis, după cum probabil știi deja, porțile pentru tine! Evident că am trecut și noi pe-acolo și nici nu se putea să nu îți povestim și ție cum a fost. Dacă ai reușit să ajungi deja, sigur vei retrăi atmosfera în timp ce citești. Dacă nu ai ajuns încă, ai grijă… după acest material s-ar putea să fii pe drum spre târg.

 

Sub deviza Cluj-Napoca Christmas Fair, amplasat ca de obicei în Piața Unirii, Târgul de Crăciun luminează centrul orașului nostru de la intrarea în piață și până în adâncul inimilor. Fie că vii la târg dinspre Eroilor sau de pe Memo, entuziasmul crește încă de la prima luminiță care îți sare în ochi.

Copii, bunici, părinți, tineri de toate vârstele se întâlnesc în această perioadă și îmbrățișează atmosfera sărbătorilor. Și cum să nu te cuprindă veselia când caruselul pentru copii te poartă și pe tine printre cele mai frumoase amintiri? Dar cum să reziști tentației de a te urca în roata amplasată imediat lângă carusel și să vezi toată magia de sus? Unde mai adăugăm căsuțele care ne deschid apetitul pentru goana după cadouri? Un lucru e cert: decorul ne face să ne dorim să împodobim bradul de acasă cât mai curând, și nu vă mai spun cum miroase…

Din zona scenei se aud cântece dintre cele mai vesele, colinde și clopoței. În partea opusă a târgului, paralel cu scena, se află Căsuța lui Moș Crăciun, și ce credeți? Înăuntru, toți copiii indiferent de vârstă, și când spun indiferent de vârstă mă refer și la copiii care se numesc adulți, au posibilitatea de a capta momentul într-o filmare de tip 360. Iar dacă vestea aceasta nu este suficient de bună, vă spun că imediat lângă căsuță este amplasată o cabină Photo Both, unde alături de cei dragi vă puteți face poze proaspăt developate pe care să le luați acasă. Spoiler alert: După 1 Decembrie, dacă sunteți cuminți, s-ar putea să vă întâlniți și cu Moșul. Nu știm exact când vine, doar copiii cuminți vor afla, sau oricine va citi programul.

 

Revenind la cum miroase… Vă amintiți din vacanțele la bunici, atunci când puneam coji de portocale pe sobă ca să se simtă mirosul în toată casa? Ei bine așa miroase acum la târg, doar că în plus se mai simte și aroma de scorțișoară. Totuși, de la căsuță la căsuță aromele se schimbă, pentru că anul acesta aveți o varietate de produse din care puteți alege, și nu doar pentru a le consuma pe loc, ci pentru a le duce chiar și acasă.

Pe listă avem așa: vestitul langoș cu brânză și smântână, plăcinte dobrogene pentru toate gusturile dulci sau sărate, minciunele, gogoși, ciocolată de casă, halva, nachos, hot dog, sărmăluțe, diverse preparate de carmangerie și brânzeturi, bunătăți tradiționale…

Cu ce merg toate acestea? Cu vin fiert, evident. Vin fiert, portocală și scorțișoară… simțiți deja cum vă încălziți la mâini în timp ce țineți paharul? Deși e delicios, șoferilor și copiilor nu li se permite, dar stați liniștiți, la târg veți găsi și ciocolată caldă, dar și o varietate de arome de ceai. Dintre toate, v-aș recomanda ceaiul de măceșe. Nu foarte acrișor, dar nici dulce, perfect pentru atmosfera de sărbătoare.

Revenind la cadouri, vă avertizăm: va fi dificil să alegeți între ce cumpărați pentru voi și ce cumpărați pentru cei dragi. Bijuterii hand made, articole de marochinărie, decorațiuni de crăciun și articole vestimentare, la târg veți găsi de toate, și toate vă vor fura privirile. Eu de exemplu, am rămas cu gândul la un stand anume, cel care aduce marea aproape de noi de Crăciun. La căsuța Fapte de Arte îi veți găsi pe cei de la Becheruart. Le veți recunoaște ușor căsuța după nuanțele de albastru. Îngerași, globuri și platouri perfecte pentru masa de sărbători, făcute din ceramică glazurată, inclusiv căluți de mare.

 

Ce vă rămâne vouă de făcut? Simplu: Să mergeți la târg și să ne spuneți și nouă care este standul la care v-a rămas gândul. Mai avem un spoiler alert și gata: să știți că veți găsi și pizza, baclava, prosecco rece dar și HOT gin&tonic.

It’s the most wonderful time of the year!

 

Articol realizat de :
Oana Ratiu (doctorand în cadrul SDCRPP UBB Cluj-Napoca)
Foto: Radu Pădurean, Dan Tăuțan, familiondecraciun.ro