Cu o înălţime de peste 13 metri, turnul era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Accesul în turn se făcea pe o scară mobilă din exterior. Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului circular, are bază patrulateră şi pare să fi fost destinat unei porţi. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru armele de foc de toate calibrele.
Importanța strategică
În anul 1399 cetatea a fost donată de către regele Sigismund de Luxemburg lui Mircea cel Bătrân domnitorului din Țara Românească împreună cu Cetatea Bran, după semnarea ltratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman.
Importanţa cetăţii a crescut în secolul al XVII-lea, după cucerirea Oradiei de către turci, atunci când garnizoana cetăţii Bologa opreşte pătrunderea armatei turceşti prin defileul Crişului Repede. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul războiului de eliberare condus de principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea împotriva dominaţiei habsburgice din Ungaria, cetatea a fost aruncată în aer de lobonţi, pentru a nu cădea în mâinile curuţilor, susţinătorii mişcării de eliberare. Turnul si o mare parte din ziduri au mai ramas inca in picioare. La mijlocul secolului XX turnul si-a pierdut acoperisul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai ramas este din piatra și au fost surse de inspirație pentru mai multe legende, cea ai cunoscută dintre ele spune ca, printre ruinele fortificaţiei medievale, s-ar afla ascunsa spada lui Mircea cel Batran.
Texte și foto www.clujtourism.ro, www.taracalatei.ro, și www.cluj.com
În apropiere de cetate pe malul opus al râului Henț se află castrul roman, numit Resculum, care este cea mai veche așezare din zonă. Ridicat în jurul anului 106 D.C. pentru apărarea graniței Imperiului Roman. Pe măsura ce romanii au încercat să consolideze graniţele, în secolul al II-lea au fost aduşi aici colonişti din Grecia (se crede din zona Patras) şi trupe de infanterie şi cavalerie din Britania, “Cohors I Ulpia Britonum”. Toate acestea sunt atestate ţiglele şi cărămizile descoperite ȋn zonă, care poartă ştampila cu abrevierile acestor trupe. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi, în locul numit “Grădişte”, deşi o bună parte a zonei a fost folosită ca suprafaţă agricolă. În apropierea castrului există şi ruinele unor băi romane.
Texte și foto www.clujtourism.ro, www.taracalatei.ro, și www.cluj.com