Cimitirul a fost extins de mai multe ori: în secolul al XVII-lea s-a înființat cimitirul luteran, iar în anul 1840 vechiul cimitir evreiesc. În 1885 cimitirul a fost reamenajat, astfel că multe pietre vechi au fost mutate de la locul lor, s-au delimitat parcelele și au fost plantați arbori. La sfârșitul secolului al XIX-lea cimitirul a fost extins spre sud, deschizându-se în 1892 noul cimitir evreiesc și cimitirul soldaților.
Numele cimitirului provine de la vechea denumire germană a zonei pe care se gasește actualul cimitir – Hasengarten (“Grădina cu iepuri” – în maghiară Hazsongardi temeto).
Este unul din cele mai mari cimitire din sudul Europei, vizitat anual de mii de turiști străini, care vin aici să admire somptuoasele morminte nobiliare și monumentele funerare de o rară frumusete și bogăție arhitectonică, unele fiind declarate monumente istorice. Cea mai veche piatră de mormânt datează din anul 1599 și se află în partea luterană a cimitirului.
Majoritatea personalităților marcante din istoria Clujului și a Transilvaniei sunt îngropate în Cimitirul Central, facând din acesta un Panteon al Transilvaniei. Dintre acestea îi amintim pe: Ion Agârbiceanu, Emil Racoviță, Gheorghe Dima, Constantin Daicoviciu, Iuliu Hațieganu, Apaczai Csere Janos, Samuel Brassai, Laszlo Kovary și alții.