Amplasat în zona pavilionului „Expo Transilvania” din zona vestică a cartierului Mărăști, monumentul, care aminteşte într-un fel de Coloana Infinitului a lui Brâncuşi , a fost conceput de arhitectul Virgil Salvanu în anii ’70 ai secolului XX, cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la înfiinţarea oraşului Cluj-Napoca. În acelaşi an, se organiza şi al XI-lea Congres al Partidului Comunist Român, iar momentul trebuia marcat în vreun fel. „A fost o întrunire a mai marilor Partidului Comunist din Cluj, care se întrebau ce să facă. Am venit atunci cu această idee a coloanei pe care am proiectat-o în trei zile, iar în două săptămâni lucrarea era deja amplasată”, a povestit Virgil Salvanu.
Iniţial, coloana s-a realizat din 11 elemente identice, existând posibilitatea adăugării câte unui cub, dacă se dorea, pentru fiecare congres următor. Are 22 de metri înălţime. Monumentul este realizat din plachete de metal şi pe dinăuntrul său se poate circula. Ulterior, s-au adăugat încă două cuburi, corespunzătoare ultimelor două congrese ale Partidului Comunist Român.
„A fost o bravură tehnică. Este plină Europa de lucrări din acestea de «op-art », dar niciuna nu este aşa de înaltă. Au doar cinci-șase metri. Din câte ştiu eu la acel moment era cea mai mare lucrare de «op-art» din Europa”, a spus Virgil Salvanu.
Arhitectul s-a folosit de îmbinarea a trei elemente stilistice brâncuşiene în realizarea Coloanei sale, adică cele folosite de marele sculptor la lucrări precum Cocoşul, Stâlpul drept şi Coloana infinitului.