Tot în cartierul Mărăști, la nord de Calea Dorobanţilor, în apropierea Pieţei 1848, pe strada Meseriilor, la numărul 20, se află sediul Şcolii Gimnaziale Ortodoxe. Ea funcţionează în clădirea unei foste instituţii de învăţământ, în curtea căreia se află încă bustul lui David Prodan (1902-1992), profesor universitar, Șef de secţie la Institutul de Istorie și Arheologie, membru titular al Academiei Române din anul 1955 și preşedinte de onoare al Centrului de Studii Transilvane între anii 1991-1992. Potrivit inscripţiei de la baza soclului, bustul a fost „realizat și amplasat la data de 13 iunie 2000” de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, când instituţia a împrumutat numele lui David Prodan.
La un deceniu distanţă, în data 1 septembrie 2010, Școala Gimnazială „David Prodan” a fost preluată prin „comasare”, de către Colegiul Naţional „George Bariţiu”.
Academicianul David Prodan a încetat din viaţă în anul 1992, fiind înmormântat în Cimitirul Central al Clujului, în parcela „Grădini”, alături de alte personalitaţi marcante ale vieţii academice clujene.
Din data de 13 februarie 2018, academicianul David Prodan are un muzeu, situat la numărul 1 al străzii care îi poartă numele, inaugurat și administrat de Direcţia „Patrimoniu Cultural” a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Muzeul fiinţează în apartamentul în care a locuit istoricul David Prodan. Pe faţada clădirii, o placă comemorativă informează că aici este „Casa memorială academician David Prodan (1902-1992)”, iar deasupra porţii de acces în imobil o alta indică intrarea în „Muzeul David Prodan”.