În faţa Colegiului Naţional ce îi poartă numele, este amplasat bustul fondatorul biospeologiei, savantul, exploratorul, speologul și biologul Emil Racoviţă1 (1868-1947). Instituţia a primit numele savantului încă din anul 1958, când avea statutul de Școală medie, în semn de preţuire atât pentru contribuţia acestuia la organizarea învăţământului românesc clujean după Marea Unire din 1918, cât și pentru faptul că a locuit în apropierea, pe strada Mihail Kogălniceanu.

Devenit membru al „Societăţii zoologice” franceze, acesta a participat în calitate de naturalist la „Expediţia antarctică belgiană”, navigând cu vasul Belgica (între 1897 și 1899). Apoi, în 1920, a fost ales academician, iar șase ani mai târziu a devenit președinte al Academiei Române, demnitate pe care a deţinut-o până în 1929. Tot în 1920, a fost invitat la Cluj, în calitate de profesor al Facultăţii de Știinţe din cadrul Universităţii, unde a înfiinţat primul Institut de biospeologie din lume.

Emil Racoviţă a decedat la Cluj, în anul 1947, fiind înhumat în Cimitirul Central al orașului, pe aleea principală de vest, aproape de intrarea acestuia, din strada Avram Iancu.