De la jumătatea lunii august a anului 2019, pe Bulevardului 21 Decembrie 1989, în unghiul sud-vestic al catedralei unitariene, și-a făcut apariţia statuia teologului Francisc David (1520-1579), părintele bisericii unitariene din Transilvania, precum și cel dintâi episcop al acesteia.
Deși iniţial a îmbrăţișat credinţa luterană, fiind chiar pastor în satul Petriș de lângă Bistriţa, Francisc David a trecut la calvinism odată cu separarea calvinilor maghiari de evanghelicii luterani, devenind pastor la curtea principelui Transilvaniei, Ioan al II-lea, Sigismund Zápolya. Ștefan Báthory, cel care l-a succedat la conducerea principatului în anul 1571, nu i-a împărtășit convingerile religioase, astfel încât, învinuit de erezie, Francisc David a fost judecat și întemniţat în închisoarea cetăţii Deva, unde a și murit după circa opt ani de detenţie, dobândindu-și aureola de „martir”. Astăzi, pe locul fostei închisori, o placă comemorativă amintește de Francisc David.
Statuia episcopului amplasată în micul intrând dintre Biserica Unitariană și clădirea Liceului Unitarian „János Zsigmond” poate trece ușor neobservată, fiind ascunsă privirii de spaţiile de refugiu ale staţiei mijloacelor de transport în comun, așezate în faţa ei.