Realizată în anul 1744, Statuia Fecioarei Maria este un monument din tipologia coloanelor ciumei. Numit şi „Statuia Sfintei Maria Protectoare” sau „Statuia Ciumei”, el se află, în prezent, în piațeța barocă din fața bisericii Piariștilor, pe strada Universității.

Operă a sculptorului austriac Anton Schuchbauer (1719-1789), monumentul, realizat în stil baroc, a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis, în semn de recunoştinţă pentru ocrotirea de care s-a bucurat populaţia Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă care a lovit orașul între anii 1738 şi 1742. Tocmai de aceea, monumentul poartă şi numele de „Statuia Ciumei”, fiind similară cu statuile realizate în alte ţări, cunoscute, în spaţiul sud-germanic, sub numele de „Pestsäulen ”.

Primul amplasament al monumentului din Mărăști a fost pe strada Universităţii, în faţa „Bisericii Iezuiţilor”, azi Biserica Piariştilor, pe locul căruia s-a construit Universitatea „Francisc Iosif”, actuala „Babeş-Bolyai”.

În 1959, statuia a fost demontată, prezenţa ei în locul respectiv fiind considerată inoportună de către conducerea Universităţii din acei ani. Astfel, în 1961, la cererea Parohiei „Sfântul Petruˮ, monumentul a fost aşezat pe amplasamentul, situat în spatele Bisericii „Sfinţii Petru și Pavelˮ din cartierul Mărăşti. Ultima restaurare a statuii s-a realizată între anii 1957-1958.

În urma lucrărilor de reamenajare a străzilor Universității și Kogălniceanu, „Statuia Ciumei”, așa cum a fost denumită popular, a fost relocată pe vechiul amplasament în anul 2023.