„Vecin” cu Baba Novac este omul politic Iuliu Maniu (1873-1953), a cărui statuie a fost amplasată pe latura vestică a Pieţei Ștefan cel Mare, în faţa zidului medieval de apărare al cetăţii Clujului aflat între Bastionului Croitorilor și blocul de apartamente de la numărul 5. Operă a sculptorul Ioan Marchiș, realizată la iniţiativa şi cu sprijinul Academiei Române-filiala Cluj-Napoca, statuia de bronz, înaltă de circa trei metri, a fost inaugurată la data de 8 februarie 2019.
Evenimentul, cuprins în seria manifestărilor Centenarului Marii Uniri, a marcat împlinirea a 146 de ani de la nașterea omului politic.
Luptător neobosit pentru emanciparea românilor ardeleni, Iuliu Maniu a făcut parte din colectivul celor care au organizat Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, ocazie cu care, adresându-se participanţilor, a spus: „Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii românești”. În ziua următoare, la 2 decembrie 1918, Iuliu Maniu a fost ales drept ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, iar în 1919 a devenit membru de onoare al Academiei Române. De trei ori a deţinut demnitatea de premier al României Mari: de două ori în perioada 1928-1930, iar apoi între 1932-1933.
Datorită opiniilor și acţiunilor sale politice făţișe împotriva comuniștilor, în 1947 a fost învinuit de „înaltă trădare” și condamnat la „închisoare pe viaţă”. A pierit șase ani mai târziu, la vârsta de 80 de ani, în închisoarea de la Sighet, fiind îngropat în Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului.