În apropierea intersecţiei Străzii Oașului cu Maramureșului, la numerele 103-105, se află Biserica Reformată cu cocoș din cartierul Iris. Situată pe un mic răzor terasat, pe turla ei este așezat un cocoș, rolul acestuia fiind acela de a proteja lăcașul de cult. Un șir lung de trepte urcă din strada Oașului spre intrarea bisericii. Pe la jumătatea răzorului, un mic platou de formă dreptunghiulară, pavat cu piatră cubică, găzduiește la extremităţile sale două busturi.

Primul, situat la vest, îi aparţine lui Kós Károly (1883-1977), arhitect, scriitor, grafician, etnograf și politician maghiar.

Kós Károly, exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria, iar apoi și din România, a activat ca profesor al Facultăţii de Agricultură din Cluj, unde a ocupat postul de decan în anul universitar 1945-1946. Apoi, între anii 1946-1948, a fost membru al Parlamentului României. În memoria colectivă clujeană, numele său se leagă de Biserica Reformată cu Cocoș, de pe strada Moţilor, numărul 84, construită între 1913-1914 în stilul Secesiunii vieneze, după planurile sale.

Kós Károly a murit la Cluj, fiind înmormântat în Cimitirul Central al orașului.