Istoria Combinatul de Utilaj Greu (CUG) a început în anul 1970, odată cu construcţia unei moderne uzine specializată pe fabricarea echipamentelor energetice, constând cazane și arzătoare. Șase ani mai târziu, în 1976, au apărut noi capacităţi de producţie a utilajelor metalurgice. Apoi, la un deceniu de la așezarea pietrei de temelie, în 1980, s-au construit secţia de utilaj tehnologic complex, forja grea, forja ușoară, oţelăria electrică și turnătoria de oţel, laboratorul central de analize capabil să efectueze testări mecanice și chimice, cuptoarele de tratament termic, presele mecanice și hidraulice etc. Concomitent cu extinderea combinatului și diversificarea producţiei, numărul de angajaţi a crescut continuu, ajungând la 8.000 de lucrători în 1985.
Perioada post-decembristă a adus declinul combinatului clujean. Astfel, în anul 1991, în virtutea „noilor viziuni strategice”, a fost divizat în nouă fabrici. Numărul salariaţilor a scăzut constant, astfel că în 2002 rămăseseră doar circa 600 de angajaţi. De atunci, combinatul dispare încet, dar sigur, bucată cu bucată, fiind vândut la fier vechi, în timp ce o parte din construcţiile și terenurile sale capătă o cu totul altă destinaţie.
De faima sa mai amintește doar monumentul situat pe Bulevardul Muncii, așezat în 1970 în dreptul fostei Fabrici de Cazane Mici și Arzătoare, cea care fusese prima uzină a giganticului complex industrial.