La extremitatea estică a Pieţei Unirii, în deschiderea spaţiului pietonal care însoţeşte Bulevardul Eroilor, se află Monumentul Memorandiştilor, situat pe „locul de onoare”. Realizare a sculptorului Eugen Paul, monumentul, având o înălţime de 18,8 metri, a fost inaugurat în 1994, marcând centenarul procesului memorandiştilor. El este un omagiu adus luptei de emancipare naţională a românilor transilvăneni, precum şi fruntaşilor memorandişti, judecaţi şi condamnaţi la Cluj.

În 1892, liderii românilor din Transilvania au întocmit o petiţie cunoscută sub numele de Memorandumul Transilvaniei. Prin această petiţie trimisă împăratului austro-ungar Franz Josef se solicitau, pentru românii din Transilvania, drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare, precum şi încetarea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.

Condamnarea memorandiştilor la ani grei de temniţă, a avut ca efect scăderea încrederii populaţiei româneşti în casa regală habsburgică şi sporirea numărului celor ce susţineau unirea Transilvaniei cu Regatul României, drept unică modalitate de soluţionare a situaţiei lor.

Inscripţia cu celebra frază a lui Ion Raţiu rostită în procesul de la Cluj, potrivit căreia „Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!”, este situată la baza monumentului, pe partea dinspre zona pietonală a Bulevardului Eroilor. Diametral opus, înspre Piaţa Unirii, o altă placă poartă inscripţionate numele memorandiştilor cărora le este dedicat monumentul.