Ciucea este renumit după muzeul memorial Octavian Goga, care este amenjat într-un frumos castel. În perioada 1915-1917 poetul maghiar Ady și soția lui Csinszka (Boncza Berta) au stat în castelul familei Boncza de la Ciucea. După moartea tatălui său, soția lui Ady a devenit proprietara imobilului. După moartea lui Ady Csinszka nu a mai vrut să se întoarcă în castelul de la Ciucea, și în amintirea prieteniei celor doi mari poeți a oferit pentru cumpărare familiei Goga. Familia Goga a acceptat oferta și s-a apucat de renovarea clădirilor, iar castelul a fost reconstruit.

Conform dorinței lui Octavian Goga(1881-1938), după moartea lui aici a fost înmormântat, în grădină. Mausoleul unde sunt înmormântați Goga și soția ei Venturia, a fost ridicat la 20 de ani de la moartea poetului.

Goga Venturia în 1966 a donat statului român toată proprietatea de la Ciucea, cu condiția ca aici să ființeze un muzeu memorial Octavian Goga. Astfel, din 1967, la Ciucea s-a deschis Muzeul memorial “Octavian Goga”, unde o casă țărănească, un conac, o bisericuță de lemn și un mausoleu așteaptă vizitatorii cu o colecție bogată de mobilier vechi, cărți, picturi, exponate etnografice, săli dedicate activității marelui poet Goga și o cameră a marelui poet Ady în amintirea celor 2 ani petrecuți la Ciucea.

Sursa text: welcometoromania.ro

Sursa foto: muzeuloctaviangoga.ro