Pe la începutul anilor ’90 ai secolului XX, în centrul cartierului Mărăști, în unghiul nord-estic al intersecţiei străzilor Fabricii și Aurel Vlaicu, a fost amplasat un monument ridicat în memoria lui Ioan Rusu, fost muncitor la Combinatul de Utilaj Greu din oraș.

Un platou de piatră de formă pătrată, spre care urcă patru perechi de trepte marcând centrul fiecărei laturi ale acestuia, găzduiește în centrul său o troiţă înnegrită de trecerea anilor, în semn de „Veșnică pomenire a eroilor martiri căzuţi pentru redeșteptare și demnitate naţională”. Un mic spaţiu pătrat, săpat în piatra platoului și umplut cu pământ, permite ierbii să crească în jurul troiţei. O prismă triunghiulară așezată la baza ei, poartă pe ea o placă de marmură neagră, pe care este înscris următorul text: „Aici a căzut în 21 decembrie 1989 eroul martir Rusu Ioan, 40 ani”.

Patru glastre de piatră de formă hexagonală așezate în colţurile platoului întregesc aspectul monumentului.

Dar cine a fost Ioan Rusu? Era angajat al Combinatul de Utilaj Greu, iar în seara de 21 decembrie 1989, s-a desprins din coloana de manifestanţi, îndreptându-se spre cordonul de militari masaţi în piaţa Mărăști. Potrivit declaraţiilor martorilor oculari, și-a oferit pieptul, drept ţintă pentru soldaţi… și a încasat două gloanţe…

Necropsia cadavrului a consemnat faptul că decesul a survenit în urma unei plăgi împușcate în zona capului și a loviturilor aplicate cu baioneta.